Trumpovi advokati pozivaju se na Prvi amandman u odbrani bivšeg predsjednika SAD

Prvi obrisi potencijalne pravne i političke odbrane počeli su da se pomaljaju u nekoliko sati nakon što su optužbe otkrivene, a advokat odbrane John Lauro optužio je ministarstvo pravde da je "kriminaliziralo" Prvi amandman

03.08.2023. 18:34
  • Podijeli:
donald trump reuters-64899e93cca0f.webp Foto: Reuters

Pravni tim Donalda Trumpa okarakterizirao je njegovu optužnicu u istrazi o miješanju u izbore 2020. godine koju je proveo specijalni tužilac kao napad na pravo bivšeg predsjednika na slobodu govora.

Prvi obrisi potencijalne pravne i političke odbrane počeli su da se pomaljaju u nekoliko sati nakon što su optužbe otkrivene, a advokat odbrane John Lauro optužio je ministarstvo pravde da je "kriminaliziralo" Prvi amandman, i tvrdi da se njegov klijent oslanjao na savjet advokata oko njega u 2020. godini.

Također je nagovijestio da će nastojati da uspori slučaj uprkos obećanju tužioca o brzom suđenju.

Stručnjaci, međutim, kažu da ima malo pravne vrijednosti u Trumpovim tvrdnjama o Prvom amandmanu, posebno s obzirom na širinu koraka koje su poduzeli Trump i njegovi saveznici, za koje tužitelji kažu da su se preobrazili u puki govor u neuspjelom pokušaju da se ponište izbori.

Ti napori, pišu tužioci u optužnici, doveli su do narušavanja "temeljne funkcije savezne vlade Sjedinjenih Američkih Država: nacionalnog procesa prikupljanja, prebrojavanja i potvrđivanja rezultata predsjedničkih izbora".

"Da su sve o čemu se radilo bile laži ili navodne laži predsjednika Trumpa, onda bi on imao prilično dobru pravnu odbranu zasnovanu na Prvom amandmanu. Teorija optužnice je, međutim, da su govor predsjednika i njegove neistine bili dio općeg nastojanja da se ukradu izbori", kazao je Floyd Abrams, dugogodišnji advokat koji se bavi slučajevima povezanim s Prvim amandmanom.

Lauro je u intervjuu za CNN rekao da je optužnica napad na "slobodu govora i političko zagovaranje".

"I ne postoji ništa što je zaštićenije Prvim amandmanom od političkog govora", kazao je on, prenosi AP.
 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()