Treći vikend zaredom: Masovni protesti protiv desnice u Njemačkoj

AfD je osnovana 2013. kao evroskeptična partija, a u Bundestag je prvi put ušla 2017. godine

29.01.2024. 07:20
  • Podijeli:
protesti_njemačka_anadolija -65762b907d962.webp Foto: Anadolija

Više stotina hiljada ljudi izašlo je juče na ulice gradova u Njemačkoj, treći vikend zaredom, u znak protesta protiv rastuće popularnosti ekstremne desnice i politike desničarske Alternative za Nemačku (AfD).

Na skupu u Hamburgu pod sloganom "Za raznolikost i našu demokratiju - Hamburg je ujedinjen protiv AfD", okupilo se, prema riječima organizatora, 100.000 ljudi.

U Dizeldorfu, na zapadu zemlje, u subotu protiv porasta desnice protestovalo je takođe oko 100.000 ljudi.

Tokom vikenda održano je na desetine manjih protesta u više gradova uključujući Ahen, Osnabrik, Kil, Zigmaringen i Vitenberg, prenosi AP.

Te akcije su odgovor na istraživanje medijske kuće Korektiv, koje je otkrilo da su se radikalni desničarski krugovi sastali sa zvaničnicima AfD-a i vodećim šefom desničarskog ekstremističkog Identitarnog pokreta u Potsdamu u novembru 2023. kako bi razgovarali o deportaciji više miliona imigranata, uključujući i neke s njemačkim državljanstvom.

AfD je osnovana 2013. kao evroskeptična partija, a u Bundestag je prvi put ušla 2017. godine. Prema nedavnim istraživanjima, ova stranka sada na federalnom nivou uživa podršku 23 odsto birača i zauzima drugo mjesto, što je znatno više nego na izborima 2021. kada je osvojila nešto više od 10 odsto glasova.

Takođe, ankete pokazuju da je najpopularnija u istočnoj Njemačkoj uključujući pokrajine Brandenburg, Saksoniju i Tiringiju gde se ove godine održavaju regionalni izbori.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()