Tenzije između velikih sila na istorijski visokom nivou

Upozorenje generalnog sekretara UN

24.04.2023. 21:28
  • Podijeli:
Antonio Guterres foto Reuters-64031bd20cf10.webp Foto: Reuters

Svijet je suočen sa neviđenom i međusobno povezanom krizom, tenzije između velikih sila su na istorijskom niovu, rekao je generalni sekretar UN Antonio Guteres.

Guteres je rekao da multilateralni sistem doživljava najveći pritisak ikada od osnivanja UN.

"Tenzije između velikih sila su na istorijskom visokom nivou kao i rizici od sukoba, kroz slučaj ili pogrešnu procjenu", rekao je Guteres na sastanku Savjeta bezbjednosti UN kojim je predsjedavao ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Guteres je pozvao na efikasna multilateralna rješenja za sprečavanje i rješavanje sukoba, suočavanje sa ekonomskom nestabilnošću i uklanjanje izazova globalnim normama u sferi suprotstavljanja upotrebi nuklearnog oružja, prenosi TASS.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()