Tajvan gubi još jednog saveznika

Tajvan ima zvanične odnose sa 14 zemalja svijeta, a sada je u opasnosti da izgubi jednog od saveznika

15.03.2023. 13:13
  • Podijeli:
tajvan izbori reuters-1669484536547.webp Foto: Reuters

Predsjednica Hondurasa  Siomara Kastro saopštila je na Tviteru da je od ministra spoljnih poslova svoje zemlje tražila da uspostavi zvanične odnose sa Kinom, što Tajvan, koji ima diplomatske odnose sa Hondurasom, stavlja u nezgodan položaj. 

"Moramo da budemo veoma pragmatični i da težimo onom što je najbolje za narod Hondurasa", izjavio je ministar spoljnih poslova Hondurasa Eduardo Reina, prenosi Rojters.

Tajvan ima zvanične odnose sa 14 zemalja svijeta, a sada je u opasnosti da izgubi jednog od saveznika.

Peking ne dozvoljava zemljama koje imaju diplomatske odnose sa Kinom da istovremeno imaju i zvanične odnose sa Tajvanom.

Tajpej je izrazio ozbiljnu zabrinutost i pozvao Honduras da razmisli o ovoj odluci i "ne upadne u kinesku zamku."

Predsjednica Tajvana Caj Ing-ven će u aprilu posjetiti Srednju Ameriku, konkretno Gvatemalu i Belize.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()