Sudarili se kineski i filipinski brod, obje zemlje prijete osvetom

Kineski brod i filipinski brod za snabdijevanje sudarili su se u blizini Tomas Šoala na spornim ostrvima Spratli rano u ponedeljak, prema izjavama zvaničnika obje zemlje, koje su jedna drugu okrivile za incident

19.06.2024. 15:40
  • Podijeli:
Kina_Filipini_brodiv_sudar_foto_X-6671550f1d539.webp Foto: X

Sjedinjene Američke Države osudile su Kinu zbog sudara s filipinskim brodom u spornom Južnom kineskom moru, što je posljednji u nizu sve težih konfrontacija koje su povećale rizik globalnog sukoba na vitalnom plovnom putu.

Kineski brod i filipinski brod za snabdijevanje sudarili su se u blizini Tomas Šoala na spornim ostrvima Spratli rano u ponedeljak, prema izjavama zvaničnika obje zemlje, koje su jedna drugu okrivile za incident.

Kina polaže pravo nad gotovo cijelim Južnokineskim morem, i većinom ostrva i pješčanih sprudova unutar njega, uključujući mnoge objekte koji su stotinama milja udaljeni od kontinentalne Kine. Više vlada, uključujući Manilu, ima suprotne tvrdnje, prenosi CNN.

U postu na X, ambasadorka SAD u Manili Meri Kej Karlson rekla je da su SAD osudile kineske "agresivne, opasne manevre" koji su "prouzročili fizičke povrede" i "oštetili filipinska plovila".

Sudar se desio samo nekoliko sedmica nakon što je filipinski predsjednik Ferdinand Markos mlađi upozorio da bi smrt bilo kojeg filipinskog državljanina od strane druge zemlje u Južnom kineskom moru bila veoma blizu ratnog čina.

Markos je tražio tješnje veze sa SAD, koje su više puta naglašavale gvozdenu posvećenost Vašingtona sporazumu o međusobnoj odbrani između SAD i Filipina iz 1951. godine koji predviđa da će strane pomoći jedna drugoj u odbrani ako bilo koju od njih napadne treća strana.

Incident od ponedjeljka posljednji je u nizu nedavnih sukoba između Manile i Pekinga koji su izazvali zabrinutost zapadnih posmatrača da bi se mogao razviti međunarodni incident ako Kina, globalna sila, odluči da djeluje snažnije protiv Filipina.

Najnoviji incident označava prvi sukob između dvije zemlje otkako je u subotu stupio na snagu novi zakon u Kini kojim se obalska straža ovlašćuje da zaplijeni strane brodove i zadrži posade osumnjičene za neovlašteni posjed do 60 dana bez suđenja

Kineska obalska straža je u ponedjeljak rekla da je filipinski brod za snabdijevanje "ignorirao ponovljena kineska svečana upozorenja" i "namjerno i opasno" se približio kineskom brodu na "neprofesionalan način", što je rezultiralo sudarom.

"Filipini su u potpunosti odgovorni za ovo", navodi se u saopštenju obalske straže, koje je filipinska vojska odbacila kao "obmanjujuće".

Umjesto toga, filipinske vlasti optužile su kineske brodove za "opasne manevre" koji su uključivali "udaranje i tegljenje" filipinskih brodova.

U izjavi za X, glasnogovornik filipinske vojske pukovnik Fransel Margaret Padila rekao je da je glavno pitanje idalje "ilegalno prisustvo i radnje" kineskih brodova unutar "ekskluzivne ekonomske zone Filipina", što narušava "suverenitet i suverena prava" te zemlje. 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()