Sud u Njemačkoj odlučio: AfD se može smatrati "ekstremističkom" desničarskom organizacijom

Pojedini članovi AfD-a ispoljavaju neonacističke stavove

13.05.2024. 12:54
  • Podijeli:
njemacka AfD Reuters-6641f1577e9e2.webp Foto: Reuters

Regionalni sud u Münsteru, mjestu u zapadnoj Njemačkoj, odlučio je da se Alternative fur Deutschland (AfD) može smatrati ekstremističkom desničarskom organizacijom.

Tačnije, sud u Munsteru je samo potvrdio odluku suda iz Kolna, koji su 2022. donijeli ovu presudu. Regionalni sud je odbio žalbu koju je podnijela ova njemačka politička stranka.

U obrazloženju za odluku, regionalni sud je pojasnio da "postoji dovoljno dokaza da AfD ima ciljeve i planove koji idu protiv određenih grupa i demokratije u cjelini."

"Moguće je sumnjati da barem dio stranke želi dodijeliti drugorazredni status njemačkim državljanima s migracijskim porijeklom", između ostalog stoji u odluci.

Razlog zbog kojeg je odluka suda u Munsteru važna je što će njemačke sigurnosne strukture sada moći jednostavnije doći do naloga da prate sumnjive članove AfD-a.

Poznato je da pojedini članovi AfD-a ispoljavaju neonacističke stavove, a oni na većim funkcijama su često povezani s vlastima u Rusiji.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()