Stopa zaposlenosti u EU u 2022. godini 75 posto

Najniže stope zaposlenosti su zabilježene u Italiji – 65 odsto, slijede Grčka sa 66 odsto i Rumunija sa 69 odsto

28.04.2023. 19:02
  • Podijeli:
posao pixabay-64464571346ae.webp Foto: Pixabay

U protekloj godini bilo je zaposleno 75 posto građana EU starosti između 20 i 64 godine, što je najviše od početka mjerenja 2009. godine.

Ovaj procenat znači da je u EU u 2022. bilo zaposleno 193,5 miliona ljudi, saopštio je danas Eurostat.

U 11 zemlja EU je zabilježena stopa zaposlenosti veća od 78 odsto, a najbolji rezultati su zabilježeni u Holandiji, koja je imala stopu zaposlenosti od 83 odsto, a slijede Švedska i Estonija sa po 82 odsto, prenio je Tanjug.

Najniže stope zaposlenosti su zabilježene u Italiji – 65 odsto, slijede Grčka sa 66 odsto i Rumunija sa 69 odsto. U EU je 22 odsto zaposlenih prekvalifikovano za posao koji rade.

Najviše prekvalifikovanih je u Španiji – 36 odsto, slijede Grčka i Kipar sa po 32 odsto, a najmanje u Luksemburgu – 7 odsto, kao i u Švedskoj, Danskoj, Mađarskoj i Češkoj, zemljama koje imaju 14 odsto prekvalifikovanih. U 19 od 27 zemlja su žene u većem broju prekvalifikovane od muškaraca.

Prekvalifikovanost je termin za situaciju kada osobe sa visokim obrazovanjem (ISCED nivoi 5-8) rade na pozicijama koje ne zahtijevaju takav nivo obrazovanja.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()