Šta to Evropljani znaju, a mi ne, pa se ovako radikalno spremaju za zimu?

Jedan globalni maloprodajni lanac podstiče osoblje da promijeni svoje ponašanje: da koristi stepenice umjesto lifta, da koristi aplikacije za uštedu energije

20.10.2022. 06:47
  • Podijeli:
dalekovod električna energija struja.jpg Foto: Pixabay

Strah od hladne zime preplavio je Evropu, pa su tako brojne države već uvele određena ograničenja, sve u cilju štednje električne energije. Tako Pariz gasi svjetla na Ajfelovom tornju i nudi nagrade za najveće štedište, dok je u Hanoveru pranje ruku toplom vodom u javnim preduzećima zabranjeno.

Istovremeno, javnost se ohrabruje da učini svoj dio, izbjegavanjem korištenja kućnih aparata između 16 i 19 sati, nabavkom ćebadi i izbjegavanjem vožnje ličnih vozila.

Jedan globalni maloprodajni lanac podstiče osoblje da promijeni svoje ponašanje: da koristi stepenice umjesto lifta, da koristi aplikacije za uštedu energije kod kuće i da isključuje uređaje umjesto da ih stavlja u stanje pripravnosti.

Velika Britanija je naprotiv, blokirala kampanju vrijednu 15 miliona funti kojom podstiče javnost da uštedi struju, a vlada tvrdi da ta zemlja nije "država dadilja", prenosi Gardijan.

Širom Evrope, vlade i opštinske vlasti odgovorile su na pozive da smanje potrošnju električne energije i postignu cilj EU da smanji potrošnju energije za 15 posto do slijedećeg marta.

Sve zemlje članice EU smanjuju griejanje u javnim zgradama za jedan stepen na 19 stepeni Celzijusa ali neke su otišle i dalje.

Svjetla na Ajfelovom tornju se gase više od sat vremena ranije, smanjujući troškove energije za 4 posto, dok Pariz odgovara na poziv vlade da smanji potrošnju goriva. Vlada u Francuskoj je takođe pokrenula veliku kampanju "Svaki gest je bitan", ohrabrujući pojedince i industriju da učine svoj dio u uštedi.

Konglomerat luksuzne robe LVMH, koji pojseduje više od 500 prodavnica, uključujući i brendove Kristijan Dior, Živanši i Tifani, i lanci pojedinih supermarketa gase svjetla u svojim radnjama tri sata ranije.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()