Spektakularnim vatrometom: Obilježen vijek od osnivanja Republike Turske

Administracija predsjednika Tajipa Erdogana odlučila se za skromnu proslavu stogodišnjice

29.10.2023. 19:40
  • Podijeli:
Turska Proslava-653e9c73871fe.webp Foto: Anadolija

Turska je obilježila danas 100. godišnjicu od stvaranja moderne, sekularne republike na ruševinama Osmanskog carstva uz nekoliko priredbi i bez gala prijema kao znak sjećanja na važnu prekretnicu.

Administracija predsjednika Tajipa Erdogana odlučila se za skromnu proslavu stogodišnjice, koja dolazi mjesecima nakon razornog zemljotresa i pogibije 50.000 ljudi, te u vrijeme rata Izraela i Hamasa koji je uzdrmao Bliski istok, prenio je AP.

Neki u Turskoj smatraju da odsustvo pompe i fanfara predstavlja pokušaj vlasti, koja svoje korijene nalazi u turskom islamskom pokretu, da izbriše sjećanje na osnivača moderne Turske Mustafu Kemala Ataturka.

Erdogan je tokom dana prisustvovao tradicionalnom protokolu polaganja vijenca u Ataturkovom mauzoleju u Ankari i rukovao se sa povorkom ambasadora i visokih zvaničnika koji su mu čestitali.

"Kao administracija koja je okupila Tursku kroz najveće investicione poteze u njenoj istoriji, odlučni smo da drugi vijek naše Republike krunišemo kao turski vijek, zajedno sa našim partnerima i našom nacijom. Naša Republika je bezbjednija nego ikada ranije, u sigurnim i kompetentnim rukama. Neka vam duša počiva u miru i srećna 100. godišnjica naše Republike", napisao je Erdogan u knjizi utisaka u mauzoleju, prenose turski mediji.

Planirano je da Erdogan otputuje u Istanbul da bi posmatrao povorku vojnih brodova na Bosforu, nakon čega će uslijediti let dronova i vatromet.

Mnogi u Turskoj održavaju svoje privatne proslave ili zabave u restoranima ili kućama. Opštine koje vode opozicione stranke organizuju koncerte i parade. Pop zvijezda Tarkan i klasični pijanista Fazil Sej su među umjetnicima koji su komponovali marševe povodom obilježavanja stogodišnjice.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()