Španski mediji: Pedro Sanchez će u četvrtak obavijesti Netanyahua o planu za priznanje Palestine

Putovanje će uključivati ​​posjet jednom od kibuca u blizini Pojasa Gaze, koji je Hamas napao 7. oktobra

22.11.2023. 18:50
  • Podijeli:
pedro sanchez reuters-655e176725dbf.webp Foto: Reuters

Pedro Sánchez putuje u Izrael sedmicama nakon lidera šest evropskih zemalja, ali s ponešto drugačijom svrhom, El Confidencial navodi da će najaviti izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu da će Španija uskoro priznati državu Palestinu.

Predsjednik španske vlade ovog će četvrtka prvi put posjetiti Izrael u pratnji belgijskog premijera, flamanskog liberala Alexandera de Crooa, koji je to u ponedjeljak najavio na X-u (bivši Twitter).

"Želimo aktivno pridonijeti smanjenju nasilja i političkom rješenju", napisao je. Osim sastanka s Netanyahuom, obojicu će primiti i izraelski predsjednik Isaac Herzog te palestinski predsjednik Mahmoud Abbas.

Putovanje će uključivati ​​posjet jednom od kibuca u blizini Pojasa Gaze, koji je Hamas napao 7. oktobra. Nastavit će se na prijelazu Rafa , granici između Egipta i Gaze gdje humanitarna pomoć ulazi kada Izrael to odobri.

Kairo će biti posljednja faza, gdje će se obojica sastati s predsjednikom Abdelom Fattá al Sisijem.

Iz Moncloe je naznačeno da putuju zajedno jer Sánchez trenutno predsjedva EU-om, a De Croo će to preuzeti od januara. Postoji još jedan uvjerljiv razlog za objašnjenje ovog zajedničkog posjeta: vlade Španije i Belgije su u EU, zajedno s onima Irske, Slovenije i Luksemburga, koje su bile najkritičnije prema Izraelu od početka invazije na Gazu.

Sánchez je posebno bio takav tokom zasjedanja o uvođenju u novi mandar premijera 15. novembra kada je u Kongresu napravio prikrivenu usporedbu između "flagrantnog kršenja ljudskih prava od Putina u Ukrajini" i "humanitarnog prava koje se danas ne poštuje u Gazi".

Najavio je da će njegova vlada raditi u Evropi i u Španiji na priznavanju palestinske države. Ovo priznanje već se pojavljuje u Vladinom programu koji su krajem oktobra potpisali PSOE i Sumar.

Sánchez će reći Netanyahuu da će, nakon što se završi invazija izraelske vojske na Pojas Gaze, pregovori o rješavanju sukoba stvaranjem palestinske države, uključeni u sporazume iz Osla 1993., ponovno aktivirati, njegova vlada priznati Palestinu. Neće to učiniti prije kraja španskog predsjedavanja EU kako ne bi pogoršala evropsku kakofoniju oko palestinsko-izraelskog sukoba.

On će, u biti, objasniti Netanyahuu da će ovo priznanje biti mali španski doprinos promicanju suživota dviju demokratskih i nezavisnih država koje imaju pravo živjeti u miru i sigurnosti s međusobno priznatim granicama, preciziraju isti izvori, tvrdi El Confidencial.

Navodi se da bi Sánchez želio pokrenuti takvu inicijativu zajedno s nekom drugom vladom EU. Moguće je da će se Belgija ohrabriti, ona je već u junu 2020. godine bila na rubu da prizna Palestinu, ali rezolucija koju su u belgijskom Zastupničkom domu predstavili socijalisti i ekolozi razvodnjena je amandmanima liberala, većine u parlamentu. Nova rasprava planirana je za početak sljedeće godine

Do prije nekoliko sedmica Sánchez je bio uvjeren da bi ga, osim Belgije, još jedna zemlja, Portugal, mogla pratiti u ovoj diplomatskoj inicijativi, ali ostavka socijalističkog premijera Antónia Coste i poziv na prijevremene izbore osujetili su ga.

Netanyahu i Herzog očito će pokušati uvjeriti svoja dva evropska sugovornika da odustanu od svojih planova. Izrael se boji da će, ako ih razviju, imati, srednjoročno, određeni učinak na EU. Španjolska je četvrta zemlja s najvećom težinom u Uniji. Izraelci također tvrde da to neće doprinijeti osiguranju mira, jer će to Palestinci protumačiti kao znak zahvalnosti za njihovu nasilnu borbu.

U EU postoji dobra šačica zemalja koje u potpunosti priznaju palestinsku državu, od Bugarske do Rumunije preko Slovačke i Mađarske. Svi su to činili dok su još bili u orbiti utjecaja Sovjetskog Saveza. Samo je jedna zemlja, Švedska, napravila taj korak u oktobru 2014., godinama nakon što se pridružila odabranom evropskom klubu.

Općenito govoreći, odnos Španijee s Izraelom godinama nije bio baš srdačan. Dokaz za to je da ni Sánchez ni njegov ministar vanjskih poslova, José Manuel Albares, nisu putovali u Izrael otkako su preuzeli dužnost.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()