Slikom u pijesku uputili apel svijetu: I naša djeca imaju pravo na igru

Palestinski umjetnici na slici u pijesku iscrtali logo Svjetskog prvenstva u fudbalu 2022., te ispisali natpis "Imamo pravo na igru"

18.11.2022. 07:00
  • Podijeli:
palestina apel svijetu foto Anadolija-1668723768033.webp Foto: Anadolija

Palestinski umjetnici su slikom koju su nacrtali na pijesku na plaži u Gazi skrenuli pažnju na prava palestinske djece na igru, javlja Anadolija.

Događaju koji je organizovan na inicijativu udruženja "Omladina Gaze" prisustvovalo je oko 50 djece koja su ranjena u izraelskim napadima u Pojasu Gaze, kao i njihove porodice.

Na slici u pijesku iscrtan je logo Svjetskog prvenstva u fudbalu 2022. te ispisan natpis "Imamo pravo na igru".

Organizator ovog događaja Mohammed al-Haseni rekao je za Anadoliju da na ovaj način žele pokazati svima da i djeca u Gazi imaju pravo na igru, koje im je Izrael uskratio.

Al-Haseni je dodao da su odlučili da ovaj događaj organiziraju simbolično pred početak Svjetskog prvenstva u fudbalu.

Pozvao je međunarodnu zajednicu da poduzme napore kako bi se zaustavili izraelski napadi na Gazu.

Izrael je izveo četiri velika napada na Gazu tokom 16-godišnje blokade, 2008., 2012., 2014. i 2021. godine.

Gaza je od 2006. godine pod potpunom kopnenom, pomorskom i zračnom blokadom Izraela. Na površini od 365 kvadratnih kilometara živi oko dva miliona stanovnika.

Prema posljednjim izvještajima Ujedinjenih nacija, više od 65 posto populacije u Gazi živi ispod granice siromaštva, a nezaposlenost je veća od 60 posto.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()