Sj. Koreja optužila SAD, Japan i Južnu Koreju da su formirali azijsku verziju NATO-a

Održali vojne vježbe

30.06.2024. 09:45
  • Podijeli:
sjeverna koreja reuters-64c36d5d26bc6.webp Foto: Reuters

Ministarstvo vanjskih poslova Sjeverne Koreje tvrdi da Sjedinjene Američkie Države, Japan i Južna Koreja kroz trilateralnu odbrambenu saradnju žele stvoriti azijsku verziju NATO-a.
"SAD sada tvrde da su odnosi SAD, Japana i Južne Koreje samo kooperativni za jačanje regionalne stabilnosti i sigurnosti i da ne misle na NATO azijske verzije, ali to nije ništa drugo nego retorika da se izbjegne međunarodne kritike zbog formiranja agresivnog bloka", navodi se u saopćenju, a prenosi Korejska centralna novinska agencija (KCNA).

Sjevernokorejsko ministarstvo oštro je osudilo trilateralnu vojnu vježbu Freedom Edge koja je održana u regiji, opisujući je kao pokušaj eskalacije regionalnih vojnih tenzija, vršenja pritiska na Daleki istok Rusije i opsade Kine.

Ministarstvo je istaklo da sporazum o jačanju saradnje u oblasti odbrane koji su potpisali lideri SAD-a, Japana i Južne Koreje 2023. godine "podseća na princip kolektivne odbrane NATO-a da mobiliše svoje odbrambene sposobnosti ako je zemlja članica napadnuta, smatrajući to napadom na sve."

Dodaje da su SAD, Južna Koreja i Japan odlučile da redovno organizuju zajedničke vojne vježbe.

"Ovo znači da odnosi SAD-a, Japana i Južne Koreje dobili potpuni izgled azijske verzije NATO-a", saopćeno je.

Ministarstvo je osudilo Tokio i Seul zbog ukrajinske krize.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()