Širom Ukrajine veliki talas raketnih napada

Predsjednik Zelenski potvrdio je da je više gradova diljem zemlje bilo meta ruskih napada

Autor: UNA HR
10.10.2022. 17:30
  • Podijeli:
Ukrajina Kijev stakleni most raketni napad_Reuters-1665395500604.webp Foto: Reuters

Višestruki projektili gađali su ukrajinske gradove diljem zemlje u ponedjeljak ujutro, prema lokalnim dužnosnicima i medijima, koji su napade pripisali Rusiji.

Ovo se događa dva dana nakon što je bomba oštetila strateški Krimski most – što je Moskva nazvala ukrajinskim terorističkim napadom.

Ured Valerija Zalužnog, glavnog zapovjednika ukrajinskih oružanih snaga, izvijestio je da je palo najmanje 75 projektila i tvrdi da su presreli 41.

Predsjednik Vladimir Zelenski potvrdio je napade u cijeloj zemlji u video obraćanju, rekavši da su brojni dijelovi Ukrajine bili izloženi vatrom, te ustvrdio da je Rusija gađala energetsku infrastrukturu.

"Oni žele paniku i kaos", rekao je.

Lokalni dužnosnici u Lavovu, Harkivu i Odesi također su izvijestili da su se njihovi gradovi našli pod vatrom.

U Kijevu je zabilježena šteta od napada u blizini sjedišta Službe sigurnosti Ukrajine (SBU), koja se nalazi u vladinoj zoni glavnog grada. Gradske vlasti zaustavile su rad sustava metroa, a stanice se sada koriste kao skloništa za civile.


Šef Lavovske oblasti Maksim Kozitski izvijestio je da su napadnuti "elementi energetske infrastrukture" zapadne pokrajine.

Boris Filatov, gradonačelnik Dnjepra, velikog grada u središnjoj Ukrajini, potvrdio je napade i rekao da osjeća samo "mržnju i želju za borbom", dok je pozvao stanovnike da se sklone.

Vitalij Kim, koji je na čelu južne Nikolajevske regije koja graniči s regijom Herson, izvijestio je o desecima projektila i brojnim bespilotnim letjelicama kamikazama koje dolaze s ruske strane. Ustvrdio je da Moskva cilja na "kritičnu infrastrukturu" u cijeloj zemlji.

Uz slične izvještaje koji dolaze iz mnogih dijelova zemlje, visoki ukrajinski dužnosnici izrazili su odlučnost da se bore protiv Rusije.

"Naša hrabrost nikada neće biti uništena projektilima terorista, čak ni kada pogode srce našeg glavnog grada", tvitao je ministar obrane Aleksej Reznikov, također tvrdeći da je budućnost Rusije budućnost "globalno prezrene odmetničke terorističke države".

Udari su u ponedjeljak pokrenuti dva dana nakon što je ruski Krimski most oštećen snažnom eksplozijom, za koju je Moskva okrivila ukrajinske specijalne službe.

Visoki ruski dužnosnici opisali su zavjeru – koja je očito uključivala ubacivanje eksploziva u teretni kamion i njegovu detonaciju dok je prelazio most između Krima i kopnene Rusije – kao teroristički napad na kritičnu civilnu infrastrukturu.

Dužnosnici u Kijevu prethodno su tvrdili da je most legitimni vojni cilj i pozvali su na njegovo uništenje.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()