Si Đinping treći put izabran za predsednika Kine

Nije imao protivkandidata

10.03.2023. 07:16
  • Podijeli:
Si Djinping Kina_Tanjug AP-640acb3820d17.webp Foto: Tanjug/AP

Si Đinping danas je jednoglasno izabran za predsjednika Narodne republike Kine i predsjedavajućeg Centralnog vojnog savjeta Kine na 14. Svekineskom narodnom kongresu, koji je u toku, javlja Sinhua.

To mu je treći petogodišnji mandat i on je jedini predsjednik Kine koji je izabran po treći put, dodaje kineska agencija.

Si Đinping je položio zakletvu da će poštovati Ustav Kine.

Na izborima nije bilo drugog kandidata, a glasanje, na kome je učestvovalo 3.000 delegata, je trajalo sat vremena, dok su rezultati prebrojani elektronski za 15 minuta, prenosi Rojters.

Na istoj sjednici izabran je i novi predsjednik kineskog parlamenta Žao Leđi, kao i potpredsjednik parlamenta Han Ženg.

Očekuje se da će u naredna dva dana biti imenovani ili izabrani i članovi kineske vlade, kao i novi premijer Kine Li Kećang.

Si Đinping je u oktobru prošle godine na 20. kongresu Komunističke partije Kine treći put izabran za generalnog sekretara Komunističke partije Kine.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()