Šest zemalja Sjevernog mora potpisalo sigurnosni sporazum u strahu od Rusije

“Dakle, ključno je da zaštitimo ključnu energetsku infrastrukturu u moru, sada i u budućnosti”

09.04.2024. 15:06
  • Podijeli:
Plin_platforma_Sjeverno more1_EquinorTwitter-1664271940219.webp Foto: Equinor

Šest zemalja koje graniče sa Sjevernim morem potpisale su u utorak sporazum o zaštiti ključne podvodne infrastrukture od sabotaže i napada.

Sporazum, koji su potpisale Belgija, Holandija, Njemačka, Norveška, Ujedinjeno Kraljevstvo i Danska, ima za cilj “jačanje saradnje” u zaštiti energetske infrastrukture i povećanju sigurnosti u regionu.

“Sjeverno more je elektrana koja pokreće europske ambicije u pogledu obnovljivih izvora energije i energije koja ima neto nultu stopu zagađenja, pomažući u jačanju energetske sigurnosti na kontinentu”, rekao je Andrew Bowie, britanski ministar za nuklearne i obnovljive izvore energije, prenosi Reuters.

“Dakle, ključno je da zaštitimo ključnu energetsku infrastrukturu u moru, sada i u budućnosti.”

Dansko ministarstvo klime, energetike i komunalnih usluga saopćilo je da Sjeverno more postaje “središte za ključnu infrastrukturu”, povezujući europske zemlje putem energetskih kablova, plinovoda i telekomunikacionih veza.

“To znači da se pojavila sve veća prekogranična međuzavisnost – a s tim i povećan rizik od sabotaže i neželjene pažnje neprijateljskih aktera”, navodi ministarstvo.

Europske zemlje su postale sve opreznije u pogledu ranjivosti svoje podmorske infrastrukture nakon bombardovanja Sjevernog toka 2022., kada su dva gasovoda koji povezuju Rusiju i Njemačku u Baltičkom moru oštećena u nekoliko eksplozija. Nije otkriven krivac za napad na Sjeverni tok.

Potom je u oktobru 2023. oštećen gasovod koji povezuje Finsku i Estoniju u Baltičkom moru u drugom incidentu koji je podigao dodatnu uzbunu zbog podvodne sabotaže i hibridnih napada, navodi Politico.

Kao dio novog sporazuma o sigurnosti Sjevernog mora, sjevernoeuropske zemlje će preispitati postojeće mjere zaštite i sigurnosti, razmjenjivati informacije i znanja i izvještavati relevantne informacije na operativnom nivou, navodi dansko ministarstvo. Sporazum se uglavnom fokusira na “otpornost i prevenciju” i “komplementaran je radu NATO-a”, navodi se u saopćenju Norveške.

Belgijski ministar pravosuđa i Sjevernog mora Paul Van Tigchelt rekao je da će novi sporazum osigurati da se “obalskoj i podvodnoj infrastrukturi osigura isti nivo sigurnosti preko granica”, izvijestio je De Standaard, umjesto da varira “od zemlje do zemlje”.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()