Šef Orbanovog kabineta: Zahtjev tužioca MKS-a za nalog protiv Netanyahua “neprihvatljiv”

"To neće biti provedeno u Mađarskoj"

23.05.2024. 15:08
  • Podijeli:
mađarska eu profimedia-1669313144739.webp Foto: Profimedia

Šef kabineta mađarskog premijera Viktora Orbana Gergely Gulyas izjavio je da je zahtjev tužioca Međunarodnog krivičnog suda za izdavanje naloga za hapšenje izraelskog premijera Benjamina Netanyahua "neprihvatljiv" i da se ne može provesti u Mađarskoj, javlja Al Jazeera.

Gulyas je na brifingu za novinare rekao da iako je Mađarska, nepokolebljivi saveznik Izraela, ratifikovala Rimski statut MKS-a, on “nikada nije bio dio mađarskog zakona”, što znači da se nijedna mjera suda ne može izvršiti unutar Mađarske.

Tužilac MKS-a Karim Khan rekao je u ponedjeljak da je zatražio naloge za hapšenje izraelskog premijera, njegovog šefa odbrane i trojice čelnika Hamasa zbog navodnih ratnih zločina.

“Ova odluka… nije pravna već politička odluka, neprihvatljiva je i diskredituje Međunarodni krivični sud“, rekao je Gulyas.

Svih 27 zemalja Evropske unije su članice MKS-a, a visoki diplomata EU Josep Borrell je napomenuo da su “dužne izvršavati odluke suda”.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()