Šef NATO-a upozorava: Napetosti na Zapadnom Balkanu su sve veće

U govoru na kraju godine objavljenom na platformi X, Stoltenberg je kazao da živimo u opasnom svijetu i da NATO radi na održavanju mira

20.12.2023. 18:18
  • Podijeli:
jens stoltenberg u bih, 20 okt 2023 - AP Photo Armin Durgut Tanjug-655b217f1732b.webp Foto: AP Photo/Armin Durgut/Tanjug

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg obratio se u redovnom obraćanju na kraju godine gdje je govorio o izazovima s kojima se suočava Sjevernoatlantski savez.

U govoru na kraju godine objavljenom na platformi X, Stoltenberg je kazao da živimo u opasnom svijetu i da NATO radi na održavanju mira.

"Živimo u opasnijem svijetu. Imamo pravi rat u Evropi i novi rat na Bliskom istoku. Napetosti na Zapadnom Balkanu su sve veće. Nema sigurnosti bez jake zaštite. A nema jake odbrane bez sposobnih vojski", rekao je u uvodu govora.

Kazao je kako je mir na Kosovu ključ za stabilnost regije.

"Pomoć u održavanju mirnog i sigurnog okruženja za sve na Kosovu ključna je za stabilnost šire regije Zapadnog Balkana", dodao je Stoltenberg.

Šef NATO-a zahvalio je svim trupama saveza koje ulažu napore u očuvanje mira u različitim dijelovima svijeta, rekavši da su povećali spremnost "ne da izazovu rat, već da spriječe sukobe".

"U ovo doba godine, moja najdublja zahvala i poštovanje ide našim NATO snagama. Bez vas ne bi bilo NATO-a, sigurnosti i slobode. Njihova nas usluga čini bez rizika, sigurnima i slobodnima. Sretne praznike i najbolje želje za Novu godinu", rekao je na kraju Stoltenberg.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()