Sebastian Kurz osuđen zbog lažnog svjedočenja na osam mjeseci zatvora uslovno

Kurz je ranije negirao sve optužbe

23.02.2024. 20:54
  • Podijeli:
sebastian-kurz-kurc-profimedia-1665833254649.webp Foto: Profimedia

Bivši austrijski kancelar Sebastian Kurz proglašen je krivim za lažno svjedočenje i osuđen je na osam mjeseci zatvora uslovno, odlučio je sud u Beču.

Time je nanesen ozbiljan udarac eventualnom povratku bivšeg kancelara na političku scenu.

Sudija Mihael Radaštič, koji je predsjedavao suđenjem, izrekao je kaznu prije nego što je počeo da detaljno čita svoju presudu.

Kurz je proglašen krivim za davanje lažnih izjava tokom parlamentarne istrage o navodnoj korupciji u njegovoj prvoj vladi.

On je podnio ostavku 2021. godine, nakon otvaranja odvojene istrage o korupciji i odmah je napustio politiku.

Međutim, njegova Austrijska narodna partija i dalje vodi vladu pod sadašnjim kancelarom Karlom Nehamerom. Stranka se ove godine suočava sa nacionalnim izborima i trenutno zaostaje u anketama.

Kurz je ranije negirao sve optužbe.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()