Sastanak u Moskvi: Mnoge zemlje podržavaju ublažavanje tenzija

U saopštenju se podsjeća da se, istorijski gledano, sukobi na kraju moraju rješavati dijalogom i pregovorima

21.03.2023. 12:54
  • Podijeli:
si điping putin profimedia-0764073316-6419665a013bd.webp Foto: Profimedia

Kineski predsjednik Si Đinping potvrdio je ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu na sastanku u Moskvi da je Peking spreman da nastavi da igra konstruktivnu ulogu u promovisanju političkog rješavanja ukrajinskog sukoba, saopštilo je danas kinesko Ministarstvo spoljnih poslova.

Si je juče doputovao u trodnevnu državnu posjetu Moskvi, na Putinov poziv, radi razgovora o daljem razvoju bilateralnog sveobuhvatnog partnerstva, strateškoj interakciji Rusije i Kine i ukrajinskom sukobu.

Po dolasku u Moskvu, kineski lider je održao neformalni sastanak sa Putinom koji je trajao četiri i po časa.

"Kina će nastaviti da igra konstruktivnu ulogu u promovisanju političkog rješavanja ukrajinskog pitanja. Rusija je pažljivo proučila stav Kine o političkom rješenju ukrajinskog pitanja i otvorena je za pregovore o miru. Rusija pozdravlja stav Kine da igra konstruktivnu ulogu u tom pogledu", navodi se u saopštenju kineskog Ministarstva spoljnih poslova objavljenom poslije sastanka u Moskvi.

Tokom razgovora sa Putinom, Si je takođe primijetio da "glasovi za mir i racionalnost" jačaju širom svijeta.

"Mnoge zemlje podržavaju ublažavanje tenzija, ubrzanje mirovnih pregovora i protiv su eskalacije situacije dolivanjem ulja na vatru", dodao je kineski predsjednik.

U saopštenju se podsjeća da se, istorijski gledano, sukobi na kraju moraju rješavati dijalogom i pregovorima.

"Kina je objavila dokument o svom stavu o ukrajinskoj krizi, zalažući se za političko rješenje krize i odbacujući mentalitet hladnog rata i jednostrane sankcije", navodi se u saopštenju.

Zvanični bilateralni sastanak lidera Kine i Rusije počeo je danas u Velikoj palati Kremlja  u 10.00 časova.

Kina je u februaru objavila dokument od 12 tačaka pod nazivom "Stav Kine o političkom rješenju ukrajinske krize", promovišući, između ostalog, poštovanje suvereniteta svih zemalja, prekid neprijateljstava i nastavak mirovnih pregovora između Moskve i Kijeva.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()