Salman Rushdie o nezavisnoj Palestini: To bi sada bila talibanska država kojom upravlja Hamas

Protiv takve ideje

19.05.2024. 09:22
  • Podijeli:
salman rushdie reuters-646df4afbe73c.webp Foto: Reuters

Pisac Salman Rushdie u Berlinu je predstavio knjigu "Nož" koja tretira napad na njega 2022. godine tokom kojeg je osta o bez desnog oka. Tim povodom Rushdie je za njemački Rbb24 govorio o brojnim temama, uključujući i Palestinu.

Na početku razgovora Rushdie je rekao da je, kao i mnogi, šokiran dešavanjima u Gazi.

"Činjenica je da je svaka normalna osoba šokirana onim što se dešava u Gazi. Ipak, misim da bi propalestinski demonstranti širom svijeta trebali spomenuti i Hamas. Od njih je se počelo. Hamas je teroristička organizacija i čudno je da mladi progresivni političari i studenti podržavaju terorističku grupu", rekao je Rushdie.

Istaknuo je i kako se veći dio života zalagao za nezavisnu Palestinu.

"Oni traže slobodnu Palestinu. Međutim, da sada postoji palestinska država, njome bi upravljao Hamas i imali bismo državu sličnu talibanskoj. Satelitska država Irana. Je li to ono što progresivni pokreti zapadne ljevice žele da stvore?", ističe pisac.

Poručio je i kako demonstranti ne razmišljaju dublje o Palestini.

"Nema mnogo dubokih promišljanja o ovome, već uglavnom emocionalne reakcije na smrt u Gatzi. To je uredu. Ipak, kada sklizne u antisemitizam, a ponekad i podršku Hamasu, onda postaje problematično", mišljenja je Rushdie.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()