SAD uložio veto na nacrt rezolucije kojom se traži hitan humanitarni prekid vatre u Gazi

Vijeće sigurnosti UN-a glasalo je na hitnoj sjednici o nacrtu rezolucije koje su predstavili Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE)

09.12.2023. 07:27
  • Podijeli:
gaza_anadolija 1 -656dce076c1aa.webp Foto: Anadolija

Sjedinjene Američke Države (SAD) uložile su veto na nacrt rezolucije u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda (VSUN) kojom se zahtijeva hitan humanitarni prekid vatre u Gazi.

Vijeće sigurnosti UN-a glasalo je na hitnoj sjednici o nacrtu rezolucije koje su predstavili Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE).

SAD je kao stalna članica uložila veto na nacrt rezolucije, Velika Britanija je bila suzdržana, a ostalih 13 članica je glasalo “za”.

Britanska predstavnica Barbara Woodward je objasnila zašto je njena zemlja bila jedina zemlja koja se uzdržala od glasanja o rezoluciji o prekidu vatre.

“Pozivanje na prekid vatre zanemaruje činjenicu da je Hamas počinio teroristička djela i da još uvijek drži civile kao taoce”, rekla je Woodward.

“Izrael mora biti u stanju da se pozabavi prijetnjom koju predstavlja Hamas i to mora učiniti na način koji poštuje međunarodno humanitarno pravo kako se takav napad više nikada ne bi mogao izvesti”, rekla je.

Govoreći pred Vijećem sigurnosti, predstavnik Francuske Nicolas de Riviere je rekao da ne vidi “bilo kakvu kontradikciju u borbi protiv terorizma i zaštiti civila uz strogo poštovanje međunarodnog humanitarnog prava”.

“Francuska je veoma zabrinuta zbog humanitarne tragedije koja se dešava u Gazi”, rekao je on.

“Iz tog razloga je Francuska glasala za ovu rezoluciju. I iz tog razloga se zalažemo za novo, trenutno i trajno humanitarno primirje koje bi trebalo dovesti do održivog prekida vatre”.

On je također rekao da bi volio da je Vijeće službeno osudilo napade Hamasa 7. oktobra.

“Ovo vijeće je zakazalo nedostatkom jedinstva i odbijanjem da se istinski posveti pregovorima”, rekao je on.

Zamjenik ruskog izaslanika pri UN-u Dmitrij Poljanski je rekao prije nego što je uložen veto da je neaktivnost Vijeća rezultirala široko rasprostranjenom devastacijom u Gazi i humanitarnom katastrofom.

“Opet američka diplomatija ostavlja spaljenu zemlju i uništenje za sobom”, rekao je on, dodajući da Washington nije pokazao “zdrav razum”.

“Kolege, kako ćete objasniti svojim građanima… ako još jednom blokirate zahtjev za hitnim prekidom vatre?”

Predstavnik Ujedinjenih Arapskih Emirata Mohamed Abushahab je prije nego što su SAD stavile veto rekao je da nacrt rezolucije “odjekuje poziv na humanitarni prekid vatre koji su uputili svjetski lideri, humanitarne organizacije, a nedavno i generalni sekretar” UN-a.

“Kratko je, jednostavno. To je ključno”, rekao je on.

Ovo je jedina arapska zemlja koja je trenutno u Vijeću sigurnosti, a koja je i podnijela ovu rezoluciju.

Govoreći nakon što su SAD stavile veto na rezoluciju kojom se poziva na prekid vatre, palestinski predstavnik pri UN-u je nazvao taj potez “žalosnim” i “katastrofalnim”. Izraelski predstavnik je, s druge strane, zahvalio SAD-u i predsjedniku Joe Bidenu.

“To je katastrofalno. Vijeće sigurnosti je ponovo spriječeno u odgovaranju na ovaj trenutak kako bi podržalo svoje jasne odgovornosti u suočavanju s ovom teškom krizom koja prijeti ljudskim životima i prijeti regionalnom i međunarodnom miru i sigurnosti”, rekao je palestinski predstavnik Riyad Mansour.

“Umjesto da se dozvoli ovom vijeću da održi svoj mandat tako što će konačno nakon dva mjeseca masakra poslati jasan poziv da se zločini moraju okončati, ratnim zločincima je dato više vremena da ih čine”, rekao je Mansour, te pitao “kako se to može opravdati?”

Izraleski predstavnik Gilad Erdan je osudio rezoluciju, te naveo da će prekid vatre biti moguć samo kada svi zarobljenici koji se drže u Gazi budu oslobođeni i kada Hamas bude uništen.

“Zahvaljujem Sjedinjenim Državama i predsjedniku Bidenu što su danas čvrsto stali uz našu stranu i pokazali svoje vodstvo i vrijednosti”, napisao je on na Twitteru.

U nacrtu rezolucije navodi se da je potrebno zaštititi sve civile, ukazujući na užasnu humanitarnu situaciju u Pojasu Gaze i patnje palestinskog naroda.

Također, u nacrtu rezolucije, koji poziva na hitan humanitarni prekid vatre, sve strane su pozvane da ispune obaveze prema međunarodnom pravu, posebno u pogledu zaštite civila.

Nacrt rezolucije zahtijeva hitno i bezuslovno oslobađanje svih zarobljenika i pristup humanitarnoj pomoći.

Stalni predstavnik SAD pri UN-u Robert Wood izjavio je da Hamas nije osuđen u nacrtu rezolucije i da je neprihvatljivo da neke članice Vijeća sigurnosti šute o ovom pitanju.

U Vijeću sigurnosti UN-a održane su mnoge sjednice nakon 7. oktobra, na mnoge nacrte rezolucija uloženo je veto, dok je 15. novembra usvojena rezolucija broj 2712 kojom je zatražena humanitarna pauza u sukobu u Pojasu Gaze.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()