SAD tvrde da su oborile četiri bespilotne letjelice u južnom Crvenom moru koje su lansirali Huti

Kako se navodi u saopćenju američke Centralne komande (Centcom), ovo su do sada bili čak 15. napadi po redu

24.12.2023. 08:58
  • Podijeli:
crveno more tanjug ap-6580233c36b48.webp Foto: LPhot Belinda Alker/Ministry of Defence via AP

Sjedinjene Američke Države (SAD) saopćile su da su u toku jučerašnjeg dana oborile četiri bespilotne letjelice koje su se uputile prema američkom razaraču u južnom Crvenom moru, a koje su lansirane uz područja Jemena koje kontroliraju Huti.

Kako se navodi u saopćenju američke Centralne komande (Centcom), ovo su do sada bili čak 15. napadi po redu.

"Ovi napadi predstavljaju 14. i 15. napade na komercijalne brodove koji stižu od Hutija, a od 17. oktobra", navodi se u objavi Centcoma na X-u.

Huti, koji kontrolišu veći dio Jemena, sedmicama su ometali svjetsku trgovinu napadima na brodove koji prolaze kroz moreuz Bab al-Mandab na južnom kraju Crvenog mora, što je, kako kažu, odgovor na izraelski rat u Gazi.
Centralna komanda američkih pomorskih snaga odgovorila je na pozive u pomoć sa dva napadnuta broda, saopćio je Centcom.

Dvije protubrodske balističke rakete također su "ispaljene na međunarodne brodske puteve u južnom Crvenom moru iz područja Jemena pod kontrolom Hutija", navodi se.

"Nijedan brod nije prijavio da je pogođen balističkim projektilima", dodaje Centcom.

Britanska agencija za pomorske trgovinske operacije ranije je izvijestila da je vazdušni sistem bez posade eksplodirao u blizini broda u moreuzu Bab al-Mandab.

U međuvremenu, tanker za prevoz hemijskih proizvoda u japanskom vlasništvu koji je u subotu udaren kod obale Indije bio je na meti drona "ispaljenog iz Irana", saopćio je Pentagon.

SAD su prije tri dana pokrenule operaciju Prosperity Guardian , rekavši da se više od deset zemalja složilo da učestvuje u naporima koji će uključivati ​​zajedničke patrole u vodama Crvenog mora u blizini Jemena.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()