SAD izbjegle bankrot

Majk Džonson, novi predsjedavajući ovog doma, morao je tražiti glasove rivalske Demokratske stranke

15.11.2023. 12:37
  • Podijeli:
kongres kapitol hill profimedia-0102862337-63ac3332e7ff2.webp Foto: Profimedia

Predstavnički dom američkog Kongresa izglasao je privremeni budžet državnih institucija, čime je izbjegnut bankrot, ali Majk Džonson, novi predsjedavajući ovog doma, morao je tražiti glasove rivalske Demokratske stranke.

To mu je, kako pišu američki mediji, donijelo nove probleme s ekstremnim krilom Republikanske stranke bliskom Donaldu Trampu, bivšem predsjedniku SAD, koje nije željelo da se postigne bilo kakav kompromis s Džoom Bajdenom, predsjednikom SAD-a i demokratama.

Uprkos tome, kako procjenjuje CNN, on neće doživjeti sudbinu Kevina Mekartija, bivšeg predsjedavajućeg ovog doma, kojeg su republikanci smijenili zbog istog poteza koji je u utorak uradio Džonson – kompromisa s demokratama oko državnog budžeta.

U ovom trenutku, kako prenosi CNN, konzervativni tvrdolinijaši, uključujući osam koji su glasali za uklanjanje Mekartija, kažu da nema apetita u poslaničkom klubu da se Džonsona kazni, i rekli su za CNN da nije bilo nikakvih privatnih razgovora o podnošenju predloga za uklanjanje predsjedavajućeg što je alat koji je korišten za svrgavanje Mekartija.

"Razlog zbog kojeg su voljni da dopuste Džonson je taj da je na poslu tek tri sedmice, dok je Mekarti imao devet mjeseci da smisli vladin plan finansiranja prije nego što je na kraju predložio zakon za koji mu je trebala podrška demokrata. Konzervativci kažu da Džonson još nije imao vremena da izgubi njihovo povjerenje", navodi CNN.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()