SAD daju podršku povećanju stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a

Trenutno u Vijeću sigurnosti ima pet stalnih članica: Rusija, Velika Britanija, Kina, SAD i Francuska. Najozbiljniji kandidati Indija, Japan, Njemačka i Brazil

18.09.2023. 07:41
  • Podijeli:
vijece-sigurnosti-un-anadolija.jpg

Koordinator za strateške komunikacije američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby rekao je da će predsjednik SAD-a Joe Biden ove sedmice ponoviti podršku povećanju broja zemalja koje čine Vijeće sigurnosti UN-a.

"Bili smo jasni da vjerujemo da je vrijeme da se pogleda arhitektura Vijeća sigurnosti. Vjerujemo da bi ona trebala biti inkluzivnija i sveobuhvatnija", rekao je on.

Kirby je dodao da će Biden ove sedmice ponoviti podršku SAD proširenju Vijeća sigurnosti.

Trenutno u Vijeću sigurnosti ima pet stalnih članica: Rusija, Velika Britanija, Kina, SAD i Francuska. Svaka od ovih nacija ima pravo veta u vijeću. Dodatnih 10 država, izabranih po principu geografije, ima status nestalne članice.

Predstavnici američke administracije su u više navrata govorili za reformu Vijeća sigurnosti UN-a. Konkretno, Biden je tokom svog prethodnog govora na Generalnoj skupštini prošle godine rekao da Washington podržava povećanje broja stalnih članica, uključujući afričke i latinoameričke države. Ranije je postalo poznato da Washington također podržava davanje statusa stalne članice Indiji. Osim toga, prema The Daily Telegraphu, SAD bi željele vidjeti Njemačku i Japan u reformiranom Vijeću sigurnosti.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je ranije da Rusija posebno ističe Indiju i Brazil kao dostojne kandidate za stalno članstvo, uz obavezno predstavljanje Afrike.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()