Ruska Duma ukinula predaju Krima Ukrajini

Ukrajina i dalje smatra Krim svojom teritorijom, ali prema riječima predsjednika Rusije Vladimira Putina – pitanje Krima je završeno

12.03.2024. 08:49
  • Podijeli:
duma-duma-reuters.jpg Foto: Reuters

Državna Duma ukinula je odluku nekadašnjeg generalnog sekretara SSSR-a Nikite Hruščova iz 1954. godine kojom je Krimska oblast predata Ukrajinskoj Sovjetskoj Socijalističkoj Republici /USSR/.

Zakon, kojim se odluka o predaji Krima iz sastava Ruske Sovjetske Federativne Socijalističke Republike /RSFSR/ u sastav USSR-a proglašava nevažećom, inicirali su poslanik Dume Konstantin Zatulin i sentor sa Krima Sergej Cekov.

“Odluka o predaji Krimske oblasti, koja je usvojena 1954. godine normativno-pravnim aktima koji nemaju pravnu snagu, uz kršenje ustava RSFSR-a i SSSR-a, priznaje se kao nezakonita i nije u skladu sa osnovnim principima vladavine prava i međunarodnog prava”, navodi se u dokumentu.

Predsjedavajući krimskog parlamenta Vladimir Konstantinov u decembru prošle godine ukazao je na “rekordan broj prekršaja” pri predaji Krima USSR-u 1954. godine.

On je tada istakao da, u slučaju da su tada donesene pravne odluke, ruska strana sada ne bi imala šta da osporava i ne bi imala osnovu da se obraća sudu.

Rusija je u martu 2014. izvršila aneksiju Krima. Ukrajina i dalje smatra Krim svojom teritorijom, ali prema riječima predsjednika Rusije Vladimira Putina – pitanje Krima je završeno.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()