Rusija uložila veto na rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a kojom se osuđuju “ilegalni” referendumi

Deset članica Vijeća sigurnosti glasalo je za nacrt rezolucije koju su izradile SAD i Albanija, dok su Kina, Indija, Brazil i Gabon bili suzdržani

30.09.2022. 22:39
  • Podijeli:
un-Ujedinjene nacije_pixabay.jpg Foto: Pixabay

Rusija je u petak uložila veto na rezoluciju Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN) kojom se osuđuju “ilegalni“ referendumi, koje je podržala Moskva, o aneksiji ukrajinskih okupiranih teritorija, javlja Anadolija.

Deset članica Vijeća sigurnosti glasalo je za nacrt rezolucije koju su izradile SAD i Albanija, dok su Kina, Indija, Brazil i Gabon bili suzdržani.

”Ona (rezolucija, op.a) osuđuje ove ilegalne referendume. Poziva sve zemlje da ne priznaju nikakvo izmijenjeno stanje Ukrajine. Poziva i Rusiju da odmah povuče trupe iz Ukrajine“, rekla je Linda Thomas Greenfield, američka ambasadorica u UN-u.

Ruski predsjednik Vladimir Putin ranije u petak je saopćio aneksiju četiri ukrajinske regije – Donjeck, Lugansk, Zaporožje i Herson, što je kršenje međunarodnog prava.

Referendume je osudila međunarodna zajednica, a evropske zemlje i SAD poručili kako neće priznati referendume.

”Bilo kakva odluka nastavljena s aneksijom ukrajinskih regija Donjecka, Luganska, Hersona i Zaporožja nema pravnu vrijednost i zaslužuje osudu“, kazao je generalni sekretar UN-a Antonio Guterres u četvrtak.

Nacrt rezolucije bi trebao biti ponuđen Generalnoj skupštini UN-a koja broji 193 članice.
 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()