Rusija suspenduje učešće u Sporazumu o smanjenju strateškog naoružanja

Putin naziva "potpuno apsurdnim" zahtjeve Zapada za inspekciju nuklearnih objekata pod ruskom kontrolom

21.02.2023. 12:14
  • Podijeli:
putin (3)-63bed609d12ba.webp Foto: Reuters

Ruski predsednik Vladimir Putin je rekao da je Rusija suspendovala učešće u Sporazumu o smanjenju strateškog naoružanja (START).

Ruski predsjednik je to rekao u govoru ispred oba doma ruskog parlamenta.

Putin je rekao da je početkom godine stiglo saopštenje NATO u kojem se poziva Rusija da se vrati sporazumu o strateškom oružju.

"Tražili su i kontrolu naših nuklearnih postrojenja. Ne znam kako ovo da nazovem osim potpuna besmislica", rekao je Putin.

"Oni nama ne dozvoljavaju da vršimo inspekciju ustanova i odbijaju naše napore da izvršimo procjenu gađanih objekata. Njihov cilj je da nas strateški poraze, a hoće da uđu u naše vojne objekte", rekao je Putin.

On je rekao da je NATO na ovaj način pokušao da postane dio sporazuma o kontroli strateškog oružja.

"Nuklearni arsenal nije samo u SAD, već ga ima i u Britaniji i Francuskoj i upereni su protiv nas, protiv Rusije. Posljednje izjave njihovih lidera samo to potvrđuju. Nemamo pravo da ovo ne uzmemo u obzir. Prvi sporazum o ograničenju strateškog oružja potpisan je 1991. sa SAD. To je bila druga situacija, zasnovana na zajedničkom povjerenjom, a naši odnosi su od tada otišli na taj nivo da su SAD i Rusija saopštile da ne smatraju jednu drugu za neprijatelje, kaže Putin. 

Od tada se, dodaje, svašta promijenilo.

"SAD su izašle iz tog sporazuma, naši odnosi su se pogoršali i ovo je bila inicijativa SAD. Oni su htjeli da se vrši revizija Drugog svjetskog rata, i zato su počeli da uništavaju svjetski poredak, korak po korak su počeli da uništavaju bezbjednost u svijetu i kontrolu oružja i pokrenuli su brojne ratove širom svijeta, a to su radili da bi uništili veze koje su nastale poslije Drugog svjetskog rata. Nakon raspada SSSR-a stalno pokušavaju da uspostave dominaciju. Situacija se promijenila od 1945. godine, postoje novi centri uticaja, to se ne može ignorisati. Neprihvatljivo je da Amerika zbog sebe same to rekonstruiše, a sada zemlje NATO nama postavlja ultimatum, kome Rusija treba da se povinuje", rekao je Putin.

Na kraju je spomenuo i jedan od uslova za povratak na razgovore o STARTU.

"Prije početka razgovora, moramo da shvatimo kako da gledamo na nuklearne arsenale Francuske i Ujedinjenog Kraljevstva", poručio je on.

Sporazum o smanjenju strateškog naoružanja, koji je prvi put potpisan 1991. godine, ograničio je broj interkontinentalnih balističkih projektila u SAD i Rusiji.

Putin naziva "potpuno apsurdnim" zahtjeve Zapada za inspekciju nuklearnih objekata pod ruskom kontrolom.

On je rekao da SAD i NATO direktno izjavljuju da je njihov cilj strateški poraz Rusije.

 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()