Republikanci objavili Rezoluciju o istrazi o opozivu Bidena uoči glasanja

Nadaju se podršci Doma

07.12.2023. 20:52
  • Podijeli:
joe biden reuters-6521acfa4c94a.webp Foto: Reuters

Republikanska stranka, poznata i kao GOP (Grand Old Party) objavila je u četvrtak rezoluciju kojom formalizira svoju višemjesečnu istragu o opozivu predsjednika Joea Bidena, a glasanje u Predstavničkom domu planirano je sljedeće sedmice.

Rezolucija kojom se odobrava istraga objavljena je nekoliko mjeseci nakon što je bivši predsjednik Kevin McCarthy u septembru rekao da je istraga o opozivu u toku.

U njoj se navodi da su vijeća "usmjerena da nastave svoje tekuće istrage kao dio istrage Predstavničkog doma o tome da li postoje dovoljni razlozi da Predstavnički dom iskoristi svoje ustavno ovlaštenje za opoziv Josepha Bidena".

Republikanci se nadaju da će formalno odobravanje istrage dati veću pravnu težinu istrazi i njihovoj mogućnosti da prikupe dokaze, posebno ako bilo koja od bitaka završi na sudu.

U novembru je Bijela kuća tvrdila da je istraga o opozivu Predstavničkog doma GOP-a neustavna jer nije formalizirana glasanjem cijelog Doma.

Predsjedavajući Odbora za pravosuđe Predstavničkog doma Jim Jordan rekao je novinarima ove sedmice da, iako se GOP ne slaže s tom procjenom, pismo Bijele kuće pomoglo je GOP-u Predstavničkog doma da formalizira istragu, piše The Hill.

"Ustavno, to nije obavezno. Govornik je rekao da smo u istrazi o opozivu, onda smo u istrazi o opozivu. Ali ako imate glas punog Zastupničkog doma i većina kaže da smo u tom službenom statusu kao dio našeg cjelokupnog nadzornog rada ili ustavne nadzorne dužnosti koju imamo, to nam samo pomaže na sudu", rekao je Jordan.

Odbori Predstavničkog doma za pravosuđe, nadzor i finansije mjesecima su istraživali i finansije porodice Biden i posvetili su posebnu pažnju istrazi o neplaćanju poreza Huntera Bidena.

Tokom istrage pokušali su da povežu predsjednika Bidena s aktivnostima njegovog sina, ali nisu uspjeli dokazati tvrdnju koja bi bila ključna za opoziv: da je predsjednik prihvatio mito.

Rezolucija od četvrtka malo pominje njihov rad, umjesto toga postavlja osnovna pravila za upravljanje dokazima i potrebu za sastavljanjem izvještaja o njihovim nalazima.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()