Razmišlja se o evakuaciji stanovnika iz libijskog grada Derna

Postoje zdravstveni rizici zbog leševa na tom području kao i kontaminacije pitke vode

18.09.2023. 14:21
  • Podijeli:
derne_liibja_anadolija 1-65083cfa93fb2.webp Foto: Anadolija

Crveni polumjesec Libije objavio je da je evakuacija grada Derna jedna od opcija zbog zdravstvenih rizika, javlja Anadoliju.

Predsjednik Crvenog polumjeseca Libije Abdusselam al-Hajj u izjavi za Anadoliju rekao je da se njihovi timovi suočavaju sa određenim poteškoćama kao što su nedostatak logističkih objekata i pristup područjima pogođenim poplavama.

Dodao je da timovi Crvenog polumjeseca uprkos tome nastavljaju podjelu pomoći i spašavanje povrijeđenih i prikupljanje tijela.

Al-Hajj je kazao da je evakuacija grada Derne i dalje moguća opcija koja će svakako zavisiti od zdravstvene situacije u regiji.

Naglasio je da trenutno postoje zdravstveni rizici zbog leševa na tom području kao i kontaminacije pitke vode.

Istakao je također da je oko 20 hiljada porodica raseljeno sa ognjišta.

U gradu Derni, koji je najviše pogođen katastrofalnim poplavama u Libiji, na mnogim tačkama su vidljivi bolni tragovi katastrofe.

Snažno nevrijeme u centralnom Sredozemlju izazvalo je katastrofu u mnogim naseljima, a posebno u gradu Derne. U gradu, u kojem se nastavljaju potraga i spašavanje, rade humanitarne ekipe iz raznih zemalja.

Snimci zabilježeni dronom pokazuju kako je poplava ostavila iza sebe pustoš u mnogim dijelovima grada Derne.

Dok su kuće i vozila potpuno uništeni, na hiljade ljudi je izgubilo živote. Uočeno je da je stotine vozila oštećeno u gradu, gdje su se ulice i kuće ostale ispod naslaga blata.

Prema posljednjim podacima Ujedinjenih nacija, samo u gradu Derne u poplavama je broj smrtno stadalih porastao na 11.300, a za najmanje 10.000 osoba se još uvijek traga.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()