Putin Kim Jong-unu poklonio auto

Novi znak sve boljih odnosa

20.02.2024. 07:45
  • Podijeli:
sjeverna koreja reuters-656587a10b988.webp Foto: Reuters

Prema izvoru sjevernokorejskih državnih medija, ruski predsjednik Vladimir Putin sjevernokorejskom vođi Kimu Jong-unu poklonio je auto. Dar je znak sve boljih odnosa dviju država. Auto ruske proizvodnje prekjučer je dostavila ruska delegacija. Kimova sestra i viša službenica u Pjongjangu Kim Yo u bratovo ime je zahvalila Putinu i rekla: "Dar je jasna demonstracija posebnih ličnih odnosa glavnih vođa Sjeverne Koreje i Rusije."

Američki obavještajci sve su više zabrinuti oko dugoročnih implikacija novog nivoa strateškog savezništva Sjeverne Koreje i Rusije, za CNN su rekli službenici upoznati s temom.

Rusija je posljednjih sedmica u Ukrajini koristila sjevernokorejske projektile. Američki službenici strahuju da bi Sjeverna Koreja mogla iskoristiti bolji odnos s Rusijom da bi olabavila utjecaj Kine i maknula kočnice s testiranja svog nuklearnog programa.

Prošli mjesec visokorangirani sjevernokorejski i ruski diplomati sastali su se u Moskvi, a Kim je Rusiju posjetio u septembru prošle godine, kad je podržao rat u Ukrajini i rekao da će "uvijek biti uz Rusiju".

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()