Prvoj dami Sirije dijagnostikovana leukemija, skoro pet godina nakon što se oporavila do raka dojke

U augustu 2019. Asma al-Assad je izjavila da se u potpunosti oporavila od raka dojke koji je bio rano otkriven

22.05.2024. 12:51
  • Podijeli:
asma al asad prva dama sirije-664c56156284a.webp Foto: REUTERS

Prvoj dami Sirije, Asmi al-Assad (48), dijagnostikovana je leukemija, saopštilo je u utorak sirijsko predsjedništvo. Leukemija joj je dijagnostikovana skoro pet godina nakon što je obznanila potpun oporavak od raka dojke.

U saopštenju se navodi da će prva dama biti podvrgnuta posebnom protokolu liječenja koji će zahtijevati izolaciju te da će se zbog toga morati obustaviti javno djelovanje.

U augustu 2019. Asma al-Assad je izjavila da se u potpunosti oporavila od raka dojke koji je bio rano otkriven.

Otkako je Sirija upala u rat 2011. godine, ova je bivša investicijska bankarica, inače rođena u Londonu, preuzela dužnost vođenja dobrotvornih akcija i susreta s porodicama poginulih vojnika, ali je i došla pod nemilost opozicije.

Vodi Sirijski fond za razvoj, veliku nevladinu organizaciju za operacije pomoći i razvoja u Siriji.

Prošle je godine pratila svog supruga, predsjednika Bashara al-Assada, u posjetu Ujedinjenim Arapskim Emiratima, što je bilo njezino prvo objavljeno službeno putovanje u inozemstvo u pratnji supruga od 2011.

Tada je upoznala šeiku Fatimu bint Mubarak, majku predsjednika UAE-a, a to putovanje mnogi smatraju simbolom njene rastuće uloge u javnim poslovima.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()