Prvi zatvorenici smješteni u najveći zatvor na američkom kontinentu

Riječ je o zatvoru kapaciteta do 40.000 zatvorenika, a vlasti EL Salvadora u njega su već smjestile oko 2.000 pripadnika kriminalnih grupa

26.02.2023. 17:09
  • Podijeli:

Oko 2.000 pripadnika kriminalnih grupa smješteno je u novoizgrađeni zatvor u El Savladoru koji je kao najveći zatvor na američkom kontinentu izgrađen po nalogu predsjednika te zemlje Nayiba Bukelea.

Riječ je o zatvoru kapaciteta do 40.000 zatvorenika, a Bukele je na Twitteru naveo da je ponosan na način na koji njegova zemlja vodi rat i obračunava se sa kriminalnim organizacijama.

“Ovo će biti njihove nove kuće u kojima će živjeti i neće više moći nanositi bol našem narodu“, naveo je Bukele uz snimke kojim je predstavljen megazatvor.

I ministar pravde El Salvadora Gustavo Villatoro saopćio je da je novoizgrađeni zatvor stavljen u upotrebu te je poručio da će terorističke kukavice platiti cijenu svojih zlodjela.

Zatvor je svečano otvoren 2. februara i smješten je u kotlini u mjestu Tecoluca koja je od glavnog grada San Salvadora udaljena 74 kilometra.

El Salvador je do sada raspolagao zatvorskim kapacitetom do 30.000, a novoizgrađeni zatvorski kompleks na površini od 166 hektara namijenjen je za efikasniju borbu protiv kriminalnih grupa koje su osnovni sigurnosni problem te zemlje.

Zemlja sa najvećom stopom ubistava u svijetu El Salvador je u vanrednom stanju još od kraja marta prošle godine kada je predsjednik Bukele proglasio rat kriminalnim grupama. Do sada je uhapšeno više od 58.000 članova kriminalnih organizacija, među kojima je i ozloglašena grupa MS13.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()