Proširena optužnica za vojnika koji je otkrio tajne podatke Pentagona

Velika porota je u Sjedinjenim Državama panel građana koji ima velike ovlasti u istrazi

16.06.2023. 07:28
  • Podijeli:
Jack teixeira sudjenje reuters-648bf24f9b770.webp Foto: Reuters

Savezna velika porota proširila je optužnicu protiv Jacka Teixeire, mladog vojnika osumnjičenog da je na internetu objavio velik broj tajnih dokumenata, među kojima i o ratu u Ukrajini, što je Washington dovelo u nezgodan položaj.

Porota sa sjedištem u Bostonu optužila ga je po još šest tačaka za “namjerno zadržavanje i prenošenje informacija koje su označene kao važne za nacionalnu odbranu”, a za svaku od njih prijeti mu do deset godina zatvora.

Velika porota je u Sjedinjenim Državama panel građana koji ima velike ovlasti u istrazi.

Mladi novak Nacionalne garde američkog zrakoplovstva kojemu je 21 godina, još u aprilu je optužen za “neovlašteno zadržavanje i prenošenje informacija u vezi s nacionalnom odbranom” te za “neovlašteno uzimanje i zadržavanje povjerljivih dokumenata i materijala”, za što je predviđena kazna od deset, odnosno pet godina zatvora.

Ministar pravosuđa Merrick Garland rekao je da će za njega tražiti “veoma tešku kaznu”.

Tereti ga se da je kao stručnjak za informatiku i komunikacije u bazi Cape Cod, blizu Bostona, objavio povjerljive informacije na društvenoj mreži Discord koje su se poslije proširile na drugim društvenim mrežama.

Tajni dokumenti otkrivaju zabrinutost američke obavještajne službe za izvedivost ukrajinske protuofanzive protiv ruskih snaga. U njima se navodi i da Washington prikuplja obavještajne podatke o najbližim saveznicima, među kojima o Izraelu i o Južnoj Koreji.

Slučaj je doveo Washington u nezgodan položaj i potaknuo pitanje o mogućim slabim tačkama u sigurnosti jer je mladi vojnik, uprkos nižem činu, imao pristup osjetljivim informacijama.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()