Procurio dokument koji ima veze sa Balkanom

Jedna zemlja ima problem

13.09.2022. 12:31
  • Podijeli:
eufor-transporteri-twitter Cropped.jpg Foto: Twitter

Austrijska vojska ima velike probleme da pronađe dovoljno vojnika za međunarodne misije na Balkanu.

Ti problemi nisu novi, ali postaju sve veći, proizilazi iz interne analize o učešću u mirovnim misijama u koji je imala uvid agencija APA.

Na osnovu toga ugroženo je učešće u misijama Kfor na Kosovu i Eufor/Althea u Bosni i Hercegovini.

Posebno dramatična situacija je u vezi medicinskog osoblja.

Stepen popunjenost kontingenta austrijske vojske na Kosovu trenutno je na 78 odsto, i nedostaje 81 vojnik. Što se tiče pripadnika saniteta popunjenost je na svega 36 odsto, te ima svega pet umjesto 14.

U okviru austrijskog kontingenta nema nijednog ljekara na licu mjesta, pa zato de fakto santitet nije spreman da djeluje. U internom dokumentu se upozorava, da austrijskoj vojsci prijeti opasnost od negativne reputacije.

„Ispunjavanje zadataka AUTCON46/KFOR se ocenjuje ugroženim. Zbog nedostatka ljudi na važnim funkcijama ne može se osigurati normalno djelovanje u odredjenim segmentima“, navodi se u izvještaju, prenosi Tanjug, piše B92.

U BiH, gdje je austrijska vojska od 2004. deo mirovne misije, popunjenost austrijskog kontingenta je na 78 odsto, a i tamo je veliki problem sanitet.

„Ispunjavanje zadataka se, zbog nedostatka osoblja u sanitetu, ocenjuje fragilnim i negativno se odražava na rad u EUFOR-u“, dodaje se u dokumentu.

Iz Ministarstva odbrane ističu da su pokrenute pojačane mjere za regrutovanje kadrova, ali da za misije koje dugo traju pada atraktivnost.

„Pri tom je zdravstvena briga naših vojnika u fokusu, ali i vojska nije poštedjena nedostatkom ljekara. Problem smo prepoznali prije izvijesnog vremena i radimo na rješavanju“, ukazuju iz Ministarstva.

Navode da će srednjeročno biti riješen problem nedostajućeg osoblja u austrijskom kontingentu Kfora, time što će od oktobra lovački bataljon 25 iz Klagenfurta biti upućen potpuno popunjeni bataljon profesionalnih vojnika na Kosovo.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()