Procurili audiosnimci sastanka izraelskih talaca i Netanyahua: Iskazali bijes zbog ponašanja vlade

Netanyahuov ured odbio je komentirati ove informacije

06.12.2023. 21:41
  • Podijeli:
hamas_taoci_anadolija -65650081e2395.webp Foto: Anadolija

Procurili audio snimci sastanka oslobođenih izraelskih talaca, rođaka nekih koji su još uvijek u pritvoru i premijera Benjamina Netanyahua.

Oni otkrivaju da su taoci bili bijesni zbog ponašanja vlade, kao i zbog trajnog terora Hamasovog zatočeništva u Gazi. Neki od audiosnimaka koji su procurili objavljeni su na izraelskoj web stranici ynet.

Do toga dolazi usred pritiska na Netanyahua da osigura oslobađanje preostalih zarobljenika i ispitivanja napada Izraela na Gazu.

Oteta žena oslobođena sa svojom djecom, ali bez svog muža, koji je ostao u zarobljeništvu, rekla je da je bila u skrivalištu koje je granatirano zbog čega su morali biti tajno prebačeni na drugu lokaciju i bili su ranjeni. I to je osim helikoptera koji je pucao na njih na putu do Gaze.

"Nemate informacija. Nemate nikakvih informacija. Činjenica da smo granatirani, činjenica da niko nije znao gdje smo. Tvrdite da postoji inteligencija. Ali činjenica je da smo granatirani. Moj muž je odvojen od nas tri dana prije nego što smo se vratili u Izrael i odvedeni u Hamasove tunele ispod Gaze", rekla je ona.

Poručila je da niko od onih koji su ostali u zarobljeništvu ne zaslužuje gori tretman od bilo kojeg drugog stanovnika Izraela te da moraju biti oslobođeni.

"Hoćete da srušite Hamasovu vladu, da pokažete da imate veća muda? Nema života ovdje važnijeg od drugih. Niko od nas tamo ne zaslužuje manje tretmana od bilo kog stanovnika Izraela. Vratite ih sve odmah, a ne u mjesec, dva mjeseca ili godinu dana", rekla je ona.

Poručila je da vlada stavlja politiku iznad povratka talaca. Prema snimcima, jedan muškarac je ispričao šta su mu članovi porodice rekli nakon puštanja na slobodu.

"Bili su pod stalnom prijetnjom granatiranja IDF-a. Sjeli ste ispred nas i uvjeravali nas da to ne ugrožava njihove živote. Oni također lutaju ulicom i ne samo u tunelima. Prevoze se na magarcima i u kolima. Nećete ih moći prepoznati na ulici i time im ugrožavate živote. Naša je dužnost da ih sada vratimo", rekao je on, prenosi CNN.

Druga žena koja je bila talac rekla je da su oni koji su ostali u zarobljeništvu živjeli loše.

"Cijeli dan leže na madracima, većini su potrebne naočale i slušni aparati koji su im oduzeti prilikom kidnapovanja, teško vide i čuju, što još više utječe na njihovo funkcionisanje", rekla je žena.

Ona je uputila apel izraelskom ratnom kabinetu da oslobodi sve palestinske zarobljenike i vrati taoce.

"Oslobodite ih sve i vratite ih. Oni žive na pozajmljenom vremenu. Njihovi životi su u vašim rukama", rekla je.

U jednom trenutku, neki od ljudi prisutnih na sastanku su se ljutili na Netanyahua i druge iz ratnog kabineta govoreći "sramota".

Prema snimcima yneta, Netanyahu je rekao da je tek kada je Izrael pokrenuo svoje kopnene operacije napravljen pritisak na Hamas da oslobodi taoce. Kada je Netanyahu rekao da je Hamas kriv za prekid primirja, osoba koju je ynet identificirala kao člana porodice oslobođenog taoca odgovorila je: "Glupost".

"Ne s*ri. Ono što ja ovdje govorim su jasne činjenice. Previše te poštujem. Čuo sam tvoje slomljeno srce. Nismo mogli pustiti sve odjednom. Cijena koju žele nisu zatvorenici", rekao je Netanyahu.

Netanyahuov ured odbio je komentirati ove informacije.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()