Procjena UNDP-a: Obnova Gaze mogla bi trajati najmanje 80 godina

U procjeni, koju je objavio Razvojni program UN-a (UNDP), navodi se da je Gazi potrebno “otprilike 80 godina da obnovi sve potpuno uništene stambene jedinice”

02.05.2024. 15:20
  • Podijeli:
Gaza anadolija-65faf0586ccfc.webp Foto: Anadolija

Kako navodi Reuters, gotovo sedam mjeseci izraelskog bombardiranja uzrokovalo je milijarde dolara štete, zbog čega su mnoge betonske zgrade u prenapučenoj Gazi pretvorene u prah. Neimenovani zvaničnik UN-a je nivo uništenja u Gazi uporedio sa pejzažom poput onog na površini mjeseca.

Palestinski podaci navode da je oko 80.000 kuća i domova uništeno u sukobu izazvanom smrtonosnim napadima Hamasovih boraca na južni Izrael 7. oktobra. Izraelski udari su ubili desetine hiljada Palestinaca.

U procjeni, koju je objavio Razvojni program UN-a (UNDP), navodi se da je Gazi potrebno “otprilike 80 godina da obnovi sve potpuno uništene stambene jedinice”.

Međutim, u najboljem scenariju u kojem se građevinski materijal isporučuje pet puta brže nego u posljednjoj krizi 2021. godine, to bi moglo biti urađeno do 2040., navodi se u izvještaju.

Procjena UNDP-a nudi niz projekcija o socio-ekonomskom uticaju rata na osnovu trenutnog sukoba, predviđajući decenije patnje.

"Neviđeni nivoi ljudskih gubitaka, uništenja kapitala i strmoglavog rasta siromaštva u tako kratkom vremenskom periodu će ubrzati ozbiljnu razvojnu krizu koja ugrožava budućnost generacija", rekao je administrator UNDP-a Achim Steiner u saopćenju.

U scenariju u kojem rat traje devet mjeseci, siromaštvo će se povećati sa 38,8% stanovništva Gaze na kraju 2023. na 60,7%, povlačeći veliki dio srednje klase ispod granice siromaštva, navodi se u izvještaju.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()