Danas je Svjetski dan telekomunikacija i informacionog društva: Digitalne inovacije za održivi razvoj

M:tel kontinuirano razvija nova tehnološka rješenja koja će podržati održivi razvoj i doprinijeti stvaranju boljeg svijeta za buduće generacije

Autor: PR tekst
17.05.2024. 12:49
  • Podijeli:
Mtel_Dan telekomunikacija_održivi razvoj_1200x630-664735f313a64.webp Foto: MTEL

Svjetski dan telekomunikacija i informacionog društva, koji se obilježava svake godine 17. maja, pruža nam priliku da dublje razmotrimo ulogu digitalnih inovacija u ostvarivanju održivog razvoja.

Kao vodeći telekomunikacioni operater u Bosni i Hercegovini, m:tel vjeruje u snagu digitalnih tehnologija da transformiše našu stvarnost i unaprijedi kvalitet života svih građana. Digitalne inovacije ne samo da otvaraju nove poslovne prilike i poboljšavaju efikasnost, već imaju i potencijal da ojačaju naše napore ka održivosti i zaštiti životne sredine.

Jedan od ključnih aspekata digitalnih inovacija jeste koncept pametnih gradova. Integracija naprednih tehnologija poput Interneta stvari (IoT), umjetne inteligencije (AI) i analitike podataka omogućava stvaranje gradova koji su efikasniji, ekološki prihvatljiviji i ugodniji za život. Pametni gradovi optimizuju upotrebu resursa poput energije i vode, smanjujući troškove i emisiju štetnih gasova, dok istovremeno poboljšavaju kvalitet usluga za građane.

Digitalne inovacije imaju veoma važnu ulogu i u sektoru obrazovanja. Uvođenje digitalnih alata u obrazovne procese omogućava pristup znanju i obrazovanju bez obzira na geografske i socioekonomske barijere. Kroz različite programe podrške obrazovnim institucijama, prakse i stipendiranja, m:tel podržava ambiciozne, vrijedne i talentovane studente da ostvare svoje akademske ciljeve i razvijaju svoje vještine u područjima koja su ključna za budućnost digitalnog društva.

Podržavajući digitalno preduzetništvo i inovacije kroz svoje, ali i projekte drugih, m:tel aktivno doprinosi razvoju ekosistema koji potiče nove ideje i tehnološke inovacije. Kroz programe podrške, APP takmičenje srednjoškolaca, edukaciju i mentorstvo, omogućavamo mladim talentima da ostvare svoje poslovne ideje i doprinesu razvoju digitalne ekonomije u Bosni i Hercegovini.

Danas više nego ikada prije, digitalne inovacije imaju ključnu ulogu u stvaranju održive budućnosti za sve nas. Kao telekomunikacioni lider, m:tel ima dodatnu odgovornost da kontinuirano razvija nova tehnološka rješenja koja će podržati održivi razvoj naše zajednice i doprinijeti stvaranju boljeg svijeta za buduće generacije.

Na Svjetski dan telekomunikacija i informacionog društva, pozivamo sve aktere društva da se udruže u ostvarivanju vizije digitalne transformacije koja će donijeti prosperitet, inkluzivnost i održivost za sve.

Digitalna revolucija je već tu i svi zajedno imamo priliku da oblikujemo bolju budućnost za sve nas.
 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()