Priroda uzvraća udarac!

Malo padavina i visoke temperature već sad Evropi donijele suše i požare

31.03.2023. 14:32
  • Podijeli:

Suša je ostavila velike posljedice na prostoru Italije. Na sjeveru zemlje je buknuo je požar, saopštili su iz italijanske vatrogasne službe.

Na snimcima se vide plamen i oblaci dima koji se dižu iznad šume, a sve je posljedica nekontrolisanog paljenja vatre na otvorenom i izrazite suše koja je zadesila čitav prostor Evrope.

U izvještaju Evropske komisije je navedeno da je u ovom mjesecu registrovano vrlo malo padavina, uz izrazito visoke temperature koje su bile iznad prosjeka za zimski period.

Zabrinutost je opravdana, posebno imajući u vidu sušu na prostoru južne Španije, Francuske, Irske, Britanije, sjevera Italije, Grčke i dijelove istočne Evrope.

Vlasti strahuju od mogućeg ponavljanja scenarija iz 2022. godine, kada je u Evropi uništeno više od 785.000 hektara šume, dvostruko više nego u posljednjih 16 godina.

Da li priroda uzvraća udarac na sve klimatske promjene za koje je najviše kriv, sam čovjek? Opširnije u prilogu.

  • Podijeli:

Tagovi

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()