Priprema izbora izmiče kontroli Kremlja: Ima li nade za promjenu u Rusiji

Ovo je prvi slučaj kada izbori traju duže od jednog dana

29.12.2023. 00:30
  • Podijeli:
moskva reuters-64968929a825b.webp Foto: Reuters

Iako su mediji i analitičari naširoko najavljivali da od izbora u Rusiji, koji će se održati u martu 2024. godine, ne treba očekivati ništa novo, sada su isplivali pojedini detalji koji se ne uklapaju u predviđeni plan Kremlja.
Izbori u Ruskoj Federaciji održavat će se od 15. do 17. marta. Ovo je prvi slučaj kada izbori traju duže od jednog dana, a omogućeno je izmjenama Ustava Ruske Federacije iz 2020. godine. Ove izmjene, koje su izglasane na referendumu, također su omogućili aktuelnom predsjedniku zemlje Vladimiru Putinu da se kandiduje treći put uzastopno. Na izborima će se koristiti sistem digitalnog glasanja. Izmjene u načinu i trajanju glasanja zabrinjavaju posmatrače koji su poručili da će ovo trodnevno glasanje i mogućnost glasanja online otežati praćenje izbora.

Vlasti su pažljivo pratile raspoloženje i mišljenje javnosti i u skladu s tim koncipirali predizbornu kampanju Putina i protukandidata koji će stvoriti privid konkurencije i mogućnosti izbora.

Prema posljednjim istraživanjima javnog mnijenja, mnogi građani ne žele starog predsjednika. Stoga, među planiranim kandidatima nije bilo nikoga mlađeg od 50 godina kako Putin ne bi izgledao kao "djed" pored njih. O tome su ruskom mediju "Meduza" govorili i predstavnici administracije predsjednika.

Među očekivanim kandidatima koji su bili poznati Putinu i odgovarali postavljenoj dobnoj granici, bili su Genadij Zjuganov, lider Komunističke partije Ruske Federacije, Leonid Slutski, lider Liberalno-demokratske partije i Aleksej Nečajev, lider partije Novi narod.

Međutim, konačna kombinacija izgleda potpuno drugačije od onoga što je Kremlj očekivao, izuzev Slutskog. Na listi nema ni Zjuganova ni Nečajeva. 75-godišnji Nikolaj Haritonov se kandiduje na izborima ispred Komunističke partije (učestvovao je na predsjedničkim izborima 2004. godine i tada je osvojio 13,69 posto glasova), a 39-godišnji Vladislav Davankov, potpredsjednik državne Dume, kandidat je partije Novi narod.

Šta se desilo sa Zjuganovim i Nečajevim?

Neočekivane izmjene došle su iz vrlo očekivanog razloga. Prvo Zjuganov, a poslije njega i Nečajev, jednostavno su odustali od kandidatura kako ne bi izgubili autoritet zbog izuzetno malog broja glasova.

Kako je saopćeno iz krugova Kremlja, planirano je da sa izlaznošću od 70-80 posto, Putin treba da obori rekord i dobije oko 80 posto glasova. To znači da će ostali kandidati dobiti izuzetno mali broj glasova, a 2026. godine planirani su parlamentarni izbori na kojima i Zjuganov i Nečajev planiraju ostvariti dobar rezultat.

Zjuganov nije javno govorio o svojoj kandidaturi, kao ni privatno. Izvori brojnih utjecajnih medija nisu imali ni nezvaničnu informaciju o tome da li je Zjuganov pristao da se kandiduje. Međutim, kako javlja izbor blizak Komunističkoj partiji, nakon privatnog sastanka s Putinom, Zjuganov je insistirao da kandidaot njegove partije bude 75-godišnji Nikolaj Haritonov.

Nakon što je Komunistička partija odabrala svog kandidata, Aleksej Nečajev je također odlučio da će propustiti utrku za mjesto predsjednika države, a umjesto sebe je predložio kandidata koji ranije nije odgovarao zbog svog uzrasta, a u pitanju je 39-godišnji Vladislav Davankov koji je na izborima za gradonačelnika Moskve u septembru 2023. godine osvojio samo pet posto glasova.

Iako sve kandidature bira Kremlj kako bi stvorili pozadinu za izbor Putina, lideri ovih stranaka su ipak odlučili na određeni rizik zbog svojih interesa. Međutim, ako je Zjuganov dobio zeleno svjetlo od samog Putina, argument Nečajeva može biti samo da nije bio prvi koji je odbio da igra u ovoj predstavi.

Problem koji niko nije očekivao

Jedina neočekivana predsjednička kandidatkinja bila je Jekaterina Duncova, novinarka iz Rževa, koja je najavila svoju samopredloženu kandidaturu. Bez obzira što je mnoge iznenadila svojom kandidaturom, na vrijeme je "sklonjena". Centralna izborna komisija već je odbila da registruje inicijativnu grupu za predsjedničku kandidaturu Jekaterine Duncove koja se protivi ratu u Ukrajini. U dokumentima koji je dostavio tim Duncove, Centralna izborna komisija je pronašla "mnogo grešaka", a šefica CIK-a Ella Pamfilova je, obraćajući se Duncovoj, rekla: "Jekaterina Sergejevna, vi ste mlada žena, još uvijek imate sve pred vama. Svaki minus se uvijek može pretvoriti u plus, svako iskustvo je i dalje iskustvo". Aleksej Navaljni je odbijen istom formulacijom prije šest godina.

Jekaterina Duncova ima 40 godina, radi kao novinarka i koordinira volontere tima za potragu i spašavanje u Rževu. Prije toga bila je zamjenica gradske dume Ržev, a na izborima je pobijedila lokalnog člana Jedinstvene Rusije. Duncova se zalaže za demokratske reforme u Rusiji i okončanje rata u Ukrajini. Odmah nakon što je najavila namjeru da se kandiduje, pozvana je u tužilaštvo, a potom joj je blokiran bankovni račun na kojem je prikupljala donacije za kampanju. Prema njenim riječima, pozvana je u tužilaštvo da se raspita o njenom odnosu prema ratu.

Ipak, bez obzira na ova odstupanja od plana Kremlja, rezultati izbora teško da mogu nekoga iznenaditi. Sve smetnje i prepreke se brzo uklanjaju i stvaraju se uslovi za dalju vladavinu Vladimira Putina.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()