Prijeti li nova opasna epidemija: Bolest se lako i brzo prenosi

Klimatske promjene, kaže ona, sada imaju utjecaja

01.01.2024. 15:30
  • Podijeli:
shutterstock_1679265442 pandemija, epidemija, virus, korona, koronavirus, maske, dezinfekcija, bolst-654ceff22bfd6.webp Foto: Shutterstock

Sky News razgovarao je s jednom od vodećih stručnjakinja Svjetske zdravstvene organizacije za zarazne bolesti. Od pojave novog soja koronavirusa JN.1, do zabrinutosti zbog majmunskih boginja u središnjoj Africi, do širenja bolesti koje prenose komarci zahvaljujući klimatskim promjenama, čini se da će zdravlje ponovno doći u središte pozornosti.

Sky News je razgovarao s dr. Marijom Van Kerkhove, stručnjakinjom za zarazne bolesti, koja vodi WHO-ov Odjel za pripravnost i prevenciju epidemije i pandemije.

"Ne razumijem zašto je to iznenađenje", rekla je za Sky News, kada su je upitali o porastu slučajeva COVID-19.

"Sigurno još nismo primijetili sezonsku pojavu s COVID-om. Ali za sve ostale respiratorne bolesti vidimo porast u jesenskim i zimskim mjesecima. Stoga to ne treba gledati kao iznenađenje", kazala je.

To je razlog zašto kampanje cijepljenja počinju rano za stvari kao što su gripa i COVID-19, ciljajući na najugroženije, kaže ona.

"Ali obuhvat cijepljenjem u svim zemljama rizičnih skupina je porazan… Za mene je ovo najveća frustracija… COVID-19 zapravo ima rješenja, gripa ima rješenja, koja mogu spriječiti teške bolesti i smrt. Zašto ih ne koristimo?", dodala je.

Klimatske promjene i širenje denga groznice

I nije samo koronavirus taj koji bi se mogao naći u središtu pozornosti tokom iduće godine. Dok su se globalni čelnici okupili u Dubaiju kako bi razgovarali o borbi protiv klimatskih promjena ranije ovog mjeseca, globalno zatopljenje već je imalo učinak na širenje zaraznih bolesti, kaže dr. Van Kerkhove.

Denga groznica, virus koji na ljude prenose komarci, dobar je primjer.

"To stvarno ilustrira izazove jer imate komarce koji idu sjevernije i južnije", kaže ona.

"Zemlje poput Italije svjedoče prijenosu denga groznice unutar svojih granica kakav nikada prije nisu iskusile", dodala je.

Smatra se da bi komarci koji prenose denga groznicu mogli biti uobičajeni u Engleskoj do 2040-ih.

Klimatske promjene, kaže ona, sada imaju utjecaja.

"Ovo nije teoretski rizik u budućnosti. Događa se sada i treba ga sada riješiti", naglasila je.

Dr. Van Kerkhove također je ukazala na izbijanje virusa majmunskih boginja u Demokratskoj Republici Kongo.

"Imamo veliku epidemiju", kaže ona.

"Kad se ovaj virus širi tokom seksualnih odnosa, može se prilično učinkovito prenositi među ljudima", dodala je.

Majmunske boginje su bolest uzrokovana infekcijom mpox virusom.

Postoje dva tipa mpox virusa: Clade I i Clade II.

"Clade I ima veću smrtnost, sa stopom smrtnosti od oko 10%. Clade II općenito je blaži i upravo je ovaj tip kružio Europom", kaže dr. Van Kerkhove.

"Zabrinuti smo zbog širenja Clade I u druge zemlje, a trenutno se vrlo malo pozornosti posvećuje mpoxu", objašnjava ona.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()