Prihvaćena jordanska rezolucija u UN-u bez kanadskog amandmana, BiH glasala za

Poziv na hitno primirje

27.10.2023. 22:05
  • Podijeli:
un reuters-653c184755225.webp Foto: Reuters

Generalna skupština Ujedinjenih nacija je usvojila rezoluciju koju je u ime Arapske lige predložio Jordan, a koja poziva na hitno, trajno i trenutno primirje. Bosna i Hercegovina je podržala rezoluciju koja je usvojena.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija je sa 120 glasova za, 14 protiv i 45 suzdržanih usvojila jordanski nacrt rezolucije. U rezoluciji se poziva na trenutno, trajno i održivo humanitarno primirje koje vodi do prekida neprijateljstava.

U rezoluciji se osuđuju svi činovi nasilja usmjereni protiv palestinskih i izraelskih civila, uključujući sve činove terorizma i neselektivne napade, ali se ne navode imena.

Prije glasanja o jordanskom prijedlogu, Generalna skupština je odbila amandman koji je uložila Kanada, a u kojem se imenom navodio Hamas. U amandmanu se nedvosmisleno odbacuju i osuđuju teroristički napadi Hamasa 7. oktobra i zarobljavanje talaca te poziva na hitno i bezuvjetno oslobađanje zarobljenika.

Kanadski amandman podržalo je 88 članica, 54 je bilo protiv, a suzdržane su bile 23 članice UN-a. Za usvajanje su bile potrebne dvije trećine glasova.

Rezolucije Generalne skupštine UN-a nemaju obavezujuću snage kao odluke Vijeća sigurnosti, ali šalju jasnu političku i moralnu poruku.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()