Pretužan prizor s plaže: Kitovi se nasukali, više od 90 ih je uginulo

Oko 250 volontera pridružilo se 100 stručnjaka za divlje životinje u borbi za spas ostalih kitova tokom jučerašnjeg dana

27.07.2023. 21:53
  • Podijeli:
Australija_kitovi_plaza_foto_TW-64c2298f52d51.webp Foto: Twitter/@BNONews

Gotovo 100 kitova pilota uginulo je nakon što su se nasukali u Zapadnoj Australiji, saopćili su u četvrtak službenici za zaštitu divljih životinja, nakon očajničkih pokušaja spašavanja.

Jato od 97 kitova pilota nasukalo se u utorak u plitkoj vodi u blizini plaže Cheynes, oko 400 kilometara jugoistočno od Pertha, mnoštvo njih se nasukalo na pijesku, a do sljedećeg jutra, 51 kit je uginuo.

Oko 250 volontera pridružilo se 100 stručnjaka za divlje životinje u borbi za spas ostalih kitova tokom jučerašnjeg dana.

Na desetine volontera i stručnjaka u ronilačkim odijelima ostali su u vodi, nekoliko njih na kajacima ili daskama za surfanje, pokušavajući natjerati zbijenu skupinu preostalih kitova u dublje vode, a zatim na otvoreno more.

"Volonteri i svi ostali pokušali su ih izvući natrag u dublju vodu, a onda su se ponovno nasukali", rekla je glasnogovornica Službe za parkove i divlje životinje za AFP.

Ona naglašava kako su od tog trenutka, veterinari procijenili i na temelju dobrobiti utvrdili da ih treba eutanazirati.

Kontrolor Peter Hartley zahvalio je spasiocima na njihovim "ogromnim naporima" da spase kitove u hladnim vodama.

"Znamo da je nasukanje kitova prirodan fenomen, ali smo se zaista potrudili, provodeći cijeli dan u vodi s tim životinjama kako bismo im pružili najbolju priliku", dodao je.

Naučnici još u potpunosti nisu otkrili zašto dolazi do masovnog nasukavanja, ali kitovi piloti, koji mogu narasti do više od šest metara, vrlo su društveni, pa mogu slijediti svoje saputnike koji zalutaju u opasnost.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()