Presedan u Vatikanu: Ženama će prvi put biti dozvoljeno da glasaju

Ovaj potez bez presedana, papa Franjo je u aprilu odobrio izmjenom normi koje regulišu Biskupski sinod, otvarajući put ženama da imaju 54 od ukupno 365 glasova

04.10.2023. 12:50
  • Podijeli:
Vatikan_Rim_Foto Pixabay-646dcce7919da.webp Foto: Pixabay

Na zasjedanju Biskupskog sinoda Rimokatoličke crkve koje danas počinje u Rimu, ženama će po prvi put biti dozvoljeno da glasaju.

Ovaj potez bez presedana, papa Franjo je u aprilu odobrio izmjenom normi koje regulišu Biskupski sinod, otvarajući put ženama da imaju 54 od ukupno 365 glasova, prenosi AP.

"Ovo je izuzetan iskorak za žene. Ne samo zbog događaja ovog oktobra u Rimu, već i zato što je crkva našla drugačiji način da bude crkva", izjavila je za AP direktorica Svjetske ženske opservatorije María Lía Zervino.

Na trosedmičnom sinodu, koji će se održati iza zatvorenih vrata, učestvovat će stotine delegata koji će se baviti gorućim pitanjima sa kojima se crkva suočava, od uloge žena do svešteničkog celibata i blagoslova za istospolne parove.

Zasjedanje će se završiti glasanjem o konkretnim prijedlozima koji će se zatim iznijeti papi na razmatranje.

Podsjećamo, Papa Franjo je sugerisao nedavno da bi mogli postojati načini da se blagoslove istospolne zajednice, odgovarajući na pet konzervativnih kardinala koji su ga izazvali da afirmiše crkveno učenje o homoseksualnosti uoči velikog skupa na kojem su LGBTQ + katolici na dnevnom redu.

Vatikan je u ponedjeljak objavio pismo koje je Franjo uputio kardinalima 11. jula nakon što je dan ranije od njih primio listu od pet pitanja ili "dubia". U njemu Franjo sugerira da bi se takvi blagoslovi mogli proučavati ako se ne pomiješaju blagoslov sa sakramentalnim brakom.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()