Preminuo papa Benedikt XVI

Bivši papa umro je u 95. godini u vatikanskom manastiru Mater Eklezija

31.12.2022. 10:56
  • Podijeli:
papa-benedikt-anadolija.jpg

Bivši papa Benedikt Šesnaesti umro je u 95. godini, saopšteno je iz Vatikana.

Bivši papa umro je danas u vatikanskom manastiru Mater Eklezija, rekao je portparol Vatikana.

"Sa tugom vas obavještavam da je papa emeritus Benedikt Šesnaesti umro danas u 9.34 časa u manastiru Mater Eklezija u Vatikanu. Dodatne informacije biće uskoro objavljene", rekao je portparol u pisanom saopštenju.

Benedikt XVI ostaće, između ostalog, upamćen i po tome što je bio prvi papa koji je podnio ostavku za 600 godina.

Benedikt XVI je rođen kao Joseph Alois Ratzinger 16. aprila 1927. godine u Marktl am Innu u Bavarskoj u Njemačkoj.

Bio je 265. poglavar Katoličke crkve od 19. aprila 2005. do ostavke 2013. godine. Benedikt XVI je napustio službenu dužnost pape zbog svoje poodmakle dobi.

Često je propovijedao o prijateljstvu s Isusom, promicao je novu evangelizaciju, osuđivao je moralni relativizam i konzumerizam. Imao je veći broj pastoralnih putovanja.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()