Premijer Belgije uz suze podnio ostavku nakon izbora, radikalna desnica nije ispunila očekivanja

Komplikovan sistem

10.06.2024. 08:02
  • Podijeli:
alexander de croo x com-666692e8d19c9.webp Foto: X-com / Screenshot

Belgija ide prema novoj vladi nakon općih izbora na kojima se očekivani porast krajnje desne stranke Vlaams Belang nije ostvario, a odlazeća vladajuća koalicija na čelu s liberalnim premijerom Alexanderom De Crooom izgubila je sposobnost formiranja većine.

Najveći suparnik Vlaams Belanga, nacionalistička stranka N-VA (Nova flamanska alijansa) bila je na putu da ostane najveća stranka u belgijskom parlamentu u nedjelju, dok je De Crooova liberalna stranka, Open VLD, pala u Flandriji, dijelu zemlje u kojem se govori nizozemski.

"Naše osmrtnice su bile napisane, ali smo pobijedili na ovim izborima", rekao je lider N-VA Bart De Wever, za kojeg se sada čini da će postati sljedeći premijer Belgije.

De Croo će ostati privremeni premijer dok se ne formira nova koalicija, koja trenutno uključuje sedam stranaka. Prema protokolu, svoju će ostavku predati belgijskom kralju Philippeu u ponedjeljak u kraljevskoj palači u Briselu.

"Ovo je posebno teška večer za nas, signal birača je jasan", rekao je De Croo pristašama, brišući suzu iz kuta oka.

Liberalna stranka francuskog govornog područja Mouvement Reformateur bila je najveća u Briselu i francuskom govornom području Valonije, što je zemlju postavilo na put za višemjesečne izazovne koalicijske pregovore.

Rezultat je došao na dan trostrukih izbora za Belgijance koji su glasovali i za regionalne i evropske izbore, na kojima je krajnja desnica također ostvarila najveće dobitke, pokazali su preliminarni rezultati.

S više od 90 posto prebrojanih glasova, N-VA je imala jasnu prednost ispred Vlaams Belanga, a De Crooova stranka pala je na deveto mjesto, pokazali su djelomični rezultati objavljeni na web stranici ministarstva unutarnjih poslova.

Ni N-VA ni Vlaams Belang, koja ima antiimigrantske politike i želi podijeliti Belgiju, nisu dio trenutne vladajuće koalicije od sedam stranaka.

Unatoč tome što je osvojio oko 22 posto glasova za flamanski parlament i 14 posto za federalni parlament, činilo se da će Vlaams Belang ostati isključen s vlasti.

Euroskeptici koji su protiv useljenika nadali su se da će dominantan rezultat doprinijeti njihovom probijanju u regionalnu vladu, baš kao što je saveznik Geert Wilders učinio na nacionalnoj sceni u Nizozemskoj pobjedom prošle godine.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()