Predsjednički izbori u Brazilu idu u drugi krug

Budući da nijedan kandidat nije osvojio više od 50 posto glasova, Lula i Bolsonaro kao dva najjača kandidata ići će u drugi krug 30. oktobra

03.10.2022. 07:26
  • Podijeli:
Brazil_izbori_foto_Reuters-1664774800099.webp Foto: Reuters

Izbori u Brazilu idu u drugi krug glasanja u kojem će se Luiz Inacio Lula da Silva suočiti sa aktuelnim predsjednikom Jairom Bolsonarom.

Nakon prebrojanih 99,7 posto elektronskih glasova, ljevičarski bivši predsjednik Lula da Silva dobio je 48,4 posto, dok je desničar Bolsonaro dobio 43,3 posto, objavio je izborni ured.

Budući da nijedan kandidat nije osvojio više od 50 posto glasova, Lula i Bolsonaro kao dva najjača kandidata ići će u drugi krug 30. oktobra.

"Borba se nastavlja do konačne pobjede. Pobijedit ćemo na ovim izborima", izjavio je u nedjelju navečer Lula.

Ako Lula pobijedi u drugom krugu, bit će prvi brazilski demokratski predsjednik koji je ušao u treći mandat. Prethodno je bio predsjednik od 2003. do 2010. godine.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()