Požar ugrozio postrojenje za nuklearno oružje SAD-a

Pantex, jedan je od šest pogona kojima upravlja Preduzeće za nuklearnu bezbjednost pri Nacionalnoj administraciji za nuklarnu bezbjednost SAD-a

29.02.2024. 09:20
  • Podijeli:
Teksas_pozar_foto_Reuters-65df98ff0494a.webp Foto: Reuters

Većina osoblja jednog postrojenja za nuklearno oružje u SAD-u je od utorka do srijede bila preventivno evakuisana zbog približavanja velikog požara.

Zaposleni postrojenja Pantex u Teksasu su napravili zaštitnu barijeru da požar ne ugrozi kompleks, izgleda da je opasnost prošla i čeka se potvrda da postrojenje ponovo radi.

Pantex, jedan je od šest pogona kojima upravlja Preduzeće za nuklearnu bezbjednost pri Nacionalnoj administraciji za nuklarnu bezbjednost SAD-a. To postrojenje je od 1975. godine glavno za sklapanje i deaktiviranje američkih atomskih bombi.

Posljednja atomska bomba je tu sastavljena 1991. godine, a tu su deaktivirane hiljade nuklearnih bojevih glava povučenih iz državnog nuklearnog arsenala.

Pantex je u čuvanom području površine od 73 kvadratna kilometra, a većina aktivnosti se obavlja na području od osam kvadratnih kilometara gdje je 650 zgrada u kojima radi 4.200 stalno zaposlenih.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()