Poslije 84 godine riješena misterija djevojčica koje su pobjegle od Holokausta

Kao Indge i Rut, ni Hana se nije sjećala fotografije koja je snimljena, iako se sjećala putovanja i lutke

03.07.2023. 17:58
  • Podijeli:
aušvic poljska holokaust profimedia.jpg Foto: Profimedia

Fotografija tri nepoznate jevrejske djevojčice koje beže iz nacističke Njemačke tokom Drugog svjetskog rata postala je jedna od ikona Holokausta i stradanja Jevreja koja se pojavljivala u muzejima, na izložbama i u publikacijama.

Poznato je da je ova istorijska fotografija snimljena 1939. godine na londonskoj stanici Liverpul strit, ali sve do sada, više od 80 godina, identitet devojaka je bio misterija, prenosi BBC.

Na fotografiji su petogodišnja Inge Adamec, njena 10-godišnja sestra Rut i 10-godišnja Hana Kon koja u rukama drži lutku.

Sestre Adamec su pobjegle iz svog doma u Breslavu u Njemačkoj, sada Vroclavu u Poljskoj, a njihova majka i mlađa sestra su ostale u Aušvicu gde su i umrle.
Tek kada je postala penzionerka, Inge je shvatila da su ona i Rut, koja je umrla 2015. godine, zauvijek ovekovječene kao ikone Holokausta i masovne evakuacije jevrejske djece iz nacističke Njemačke sprovedene 1939. godine, tzv. Kindertransport.

Kao Indge i Rut, ni Hana se nije sjećala fotografije koja je snimljena, iako se sjećala putovanja i lutke.

Prije svoje smrti 2018. godine, ona je javno govorila o svojim sjećanjima i iskustvima pred auditorijumom na Univerzitet u Londonu.

"Sjećam se da sam prolazila kroz Holandiju i da su nam ljubazne dame davale ljepljive lepinje i limunadu", rekla je tada Hana Kon.

Kada je riječ o autoru fotografije iz zapisa u arhivi Getti Images Hulton Archives zna se da se zvao Stefenson i da je radio za agenciju Topical Press koja je zapošljavala više od 1.000 fotografa koji su isporučivali fotografije za potrebe ogromne industrije štampanih medija.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()