Portparol vlade rekao da će Izrael morati pred sud u Hagu i poručio: Historija će vam suditi, bez milosti

Izraelsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je tužba "neosnovana"

02.01.2024. 16:32
  • Podijeli:
međunarodni sud pravde u hagu profimedia-659425ea2889a.webp Foto: Profimedia

Izrael će se pojaviti pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu kako bi odgovorio na optužbe Južnoafričke Republike za genocid u ratu protiv Hamasa u Gazi, saopštio je portparol Izraelske vlade Eylon Levy.

"Država Izrael će se pojaviti pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu kako bi odbacila apsurdnu klevetu Južnoafričke Republike. Uvjeravamo lidere Južnoafričke Republike, historija će vam suditi i to bez milosti", rekao je Levi.

Levy je naveo niz mjera koje je izraelska vojska preduzela da bi minimizirala civilne žrtve. Prema njegovim riječima, Hamas snosi punu moralnu odgovornost za rat koji je započeo.

"Oni vode rat i ispod bolnica, škola, džamija, domova i objekata UN", naglasio je Levi. Hamas poriče da koristi stanovništvo Gaze kao živi štit.

Izraelski portparol je dodao, bez detaljnijeg objašnjenja, da je Južnoafrička Republika saučesnik u Hamasovim zločinima nad Izraelcima.

Južnoafrička Republika zatražila je od Međunarodnog suda pravde u petak, 29. decembra, hitnu naredbu kojom se objavljuje da je Izrael prekršio svoje obaveze prema Konvenciji o genocidu iz 1948. godine tokom akcija protiv Hamasa.

Međunarodni sud pravde, ponekad poznat i kao Svjetski sud, je mjesto UN za rješavanje sporova između država.

Izraelsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je tužba "neosnovana".

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()