Ponovo eruptirao vulkan Kilauea na Havajima

Eksplozija se dogodila oko 3.15 sati po lokalnom vremenu u krateru na vrhu vulkana Kilauea, koji se nalazi u Nacionalnom parku "Hawaii Volcanoes"

11.09.2023. 10:12
  • Podijeli:
vulkan_hajavji_anadolija 1-64fec9f203989.webp Foto: Anadolija

Vulkan Kilauea na Havajima ponovo je eruptirao nakon 96 dana, javlja Anadolija.

Prema informacijama koje je Geološki zavod Sjedinjenih Američkih Država (USGS) dobio od Havajske vulkanske opservatorije, eksplozija se dogodila oko 3.15 sati po lokalnom vremenu u krateru na vrhu vulkana Kilauea, koji se nalazi u Nacionalnom parku "Hawaii Volcanoes".

Upozorili su one koji žive u blizini parka da se zaštite od vulkanskih čestica koje se eksplozijom šire u zrak.

Nakon erupcije, nivo uzbune za vulkan je povećan sa "nadzora" na "upozorenje". Vlasti su podijelile informaciju da su vulkanske aktivnosti ograničene unutar parka.

Kilauea, jedan od najaktivnijih vulkana na svijetu, izaziva erupcije od 1983. godine.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()